Igen, Attila úgy jó!
1 KG-os KENYÉRHEZ variációk:
1./ 310 ml víz, 560 gr liszt (400 gr fehér+160 gr teljes kiőrlésű tönkönybúzás, vagy teljes kiőrlésű rozs), két kiskanál porélesztő, 2 kiskan. só, 3 nagykan. olaj, 2 nagykan.cukor, ALAPPROGRAMON sütve;
2./ 320 ml víz, 560 gr liszt (400 gr teljes kiőrlésű + 160 fehér búzaliszt), 2 kisk élesztő, 2 kisk só, 3 nagykan olaj, 3 nagykan cukor TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve;
3./ 320 ml + 1 nagykanálnyi víz, 560 gr csak totál teljes kiőrlésű liszt, 2 kisk. élesztő, 2 kisk só, 3 nagykan olaj, 3 nagykan cukor TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve.
Ha a kilóstól kisebb kb. 75 dkg-os - 1,5 fontos és kizárólag csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret akarunk sütni (mert pl. nem mindenki szereti a családban és elég a kevesebb is):
1./ 260 ml víz+2 kiskanálnyi víz, 460 gr teljes kiörlésű 2 kisk só, 2 nagykan cukor, 2 nagykan olaj, 2 kiskan élesztő - TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve.
A csak totál teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér zömök, nem olyan magas, sűrűbb.
Egyébként néha nekem is feljött a tetejéig, hát nem mondanám, hogy az volt a legszebb kenyerem, de levágtam a felső részt és attól még fincsi volt és lehetett szépen szeletelni is:-)
Ha úgy érzed (ahogy pl. a férjem), hogy neki ez a kenyér kicsit édeskés, lehet a cukrot picit csökkenteni... bár szerintem a 3 kanál méz vagy cukor totál jó, csak a bolti kenyérhez képest számít kicsit édesebbnek:-)