Törölt nick Creative Commons License 2010.01.01 0 0 17246
babarczyeszter (2009.05.13 22:49)
<a href="http://www.bura.hu/messages.jsp?id=10005171&nextEntry=6010" target="_blank">http://www.bura.hu/messages.jsp?id=10005171&nextEntry=6010</a>

Azt gondolod, hogy a politikusok gonoszak és rosszat akarnak neked. De ez nem így van. A jelenlegi kormány nagyon elcseszett most jónéhány dolgot, és általában a politikai elit nincs a helyzet magaslatán. De a magyar politika nem úgy működik, hogy személy szerint téged (vagy a hozzád hasonlókat) bárki is meg akarna szivatni, vagy hogy különösen gonosz és gátlástalan emberek különösen gonosz és gátlástalan tetteket követnek el. A természetünkben van, hogy szeretjük személyként elképzelni a gonoszság forrását -- ld. Sátán, stb --, de a sztalinizmushoz nem volt elég Sztálin, a nácizmushoz nem volt elég Hitler. A történelmi folyamatok tömeges jelenségek, és azok a személyes fájdalmak, amelyeket az ember egy történelmi folyamatban megél, általában nem a személye ellen irányulnak, hanem egy mechanizmusból következnek. A mechanizmust persze emberek működtetik, de a demokráciákban ezeket az embereket mi választjuk. Vagyis végső soron mi magunk vagyunk felelősek a saját sorsunkért. Ez akkor is így van, ha azt gondolod (egyébként persze joggal), hogy "a politikusok hazudnak". Hazudnak, de csak akkor hazudnak, ha te hazugságot akarsz hallani, és arra fogsz szavazni, aki nagyobbat hazudik. A helyzet kulcsa benned van, de nem egyénileg, hanem a szavazó egyének gondolkodásmódjában és elvárásaiban általában.

Szerintem a szándékosság, a gonoszság, az idegen érdek stb feltételezése nagyon is tünet, elég tipikus tünet méghozzá. Nem kell persze "elmebetegnek" lenni ahhoz, hogy ilyen tüneted legyen, általában a kultúránk támogatja ezt a fajta megközelítést. Ettől még ez a megközelítés nem igaz. Ráadásul annyiban nagyon káros is, hogy a valódi okokat, a valódi mechanizmust elfedi. Tehát azt spórolja meg az ember, hogy megértse, és ezáltal valóban befolyásolni tudja a politikát.

Persze a befolyásolás se egyszerű. Úgy értem, engem elolvasnak a politikusok, időnként a véleményemet is megkérdezik, személyesen, de aztán azt csinálják, amit a lehetőségeik, a kényszereik és a tehetségük megenged. Én egy csomó embernek tanácsoltam már egy csomó dolgot, szinte az összes pártban, mert olyan naív voltam, hogy azt hittem, ha megkérdeznek, akkor biztos tényleg adnak a véleményemre. De most már tudom, hogy ennél sokkal bonyolultabb dolog a politika, és az egy értelmiségi illúzió, hogy én egymagamban bármit meg tudok változtatni egyik napról a másikra. A politika tömegjelenség. Szavazatokról szól, és nagy szervezetek működtetéséről. Befolyásolni az tudja, aki nagy számú szavazót vagy nagy szervezeteket tud befolyásolni. A "nagy számú" azt jelenti, hogy kb 100000 ember. A "jelentős" azt, hogy valamilyen kulcsfontosságú szervezet -- nagy bank, nagy szakszervezet, nemzetközi szervezet, nagybefektető.

Mi (mármint a magyarok) ezt a demokrácia nevű játékot most tanuljuk. Nem könnyű és nem túl jó játék. De -- ahogy állítólag Churchill mondta volt -- még mindig ez a legjobb az összes rendelkezésre álló játék közül. És ami rossz benne, az általában az emberi természetből fakad, nem pedig egyes egyének pokoli gonoszságából. Minden ország minden népe utálta a demokráciát valamikor a saját történelme folyamán, aztán elfogadta, hogy nincs jobb. Mi kb. 1880 táján vagyunk most --- ennyi a behoznivalónk, és ilyen rohamtempóban ez borzalmas élmény.