.ETNA. Creative Commons License 2009.12.27 0 0 377
Garantálom, hogy ízleni fog a házi sütésű kenyér, mert összehasonlíthatatlanul jobb, mint a bolti. Persze nincs benne mindenféle tartósítószer stb. így nem áll el napokig (mondjuk nincs is rá ideje, hamar elfogy), de éppen azért, mert természetes hozzávalókból készül, sokkal egészségesebb. Majd egyszer nézd meg a szuper drága külföldi barna kenyereket, tele van mindenféle adalékanyaggal (csupa E betűs).

Hát akkor jöhet a francia kenyér receptje, ami csak annyiban különbözik a fehér kenyértől, hogy nem kell bele vaj/olaj és tehetsz bele tejport, amit egyébként elég nehéz beszerezni manapság, mindenütt csak a kávéízesítő port ajánlgatták, már kezdtem azt hinni, hogy sok eladó talán nem is hallott még arról, hogy létezik ilyen, mert úgy néztek rám, mintha UFO lennék :-)

FRANCIA kenyér: francia programon sütve!
310 ml víz,
560 gr erős fehér liszt (jó a sima fehér is, de ha látsz valahol, vegyél erős fehér lisztet, ami nem BL55-ös, vagy ilyesmi, hanem pl. BL80-as stb. - az Auchanban szokott ilyen lenni)
2 kiskanál só
2 evőkanál cukor
2 kiskanál zacskós élesztő
2 evőkanál tejpor (nem muszáj, ezt egyébként tehetsz a sima fehér kenyérbe is)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

BARACKOS kenyér receptje 2 fontos (1 kg) kenyérhez: alap programon sütve!
310 ml víz
560 gr erős fehér liszt
2 kiskanál só
2 evőkanál tejpor (nem muszáj!)
4 evőkanál cukor
4 evőkanál vaj vagy olaj
2 kiskanál zacskós élesztő

A sípszónál hozzá kell adni:
70 gr felvagdalt aszalt sárgabarackot
50 gr felvagdalt pekandiót
70 gr hagyományos zabkását
------------------------------------------------------------------------------------------

TEJES kenyér 1 kg-oshoz, alap, vagy gyors programon süthető!
310 ml tej
560 gr fehér liszt
2 kiskanál só
2 evőkanál cukor
3 evőkanál vaj, vagy olaj
2 kiskanál élesztő
------------------------------------------------------------------------------------------
TOJÁSOS kenyér 1 kg-oshoz, alap, vagy gyors programon süthető!
3 db egész tojás - erre rá a víz úgy, hogy együtt 310 ml-ig érjenek a mérőedényben
560 gr fehér liszt
2 kiskanál só
2 evőkanál cukor
4 evőkanál vaj vagy olaj
2 kiskanál élesztő
---------------------------------------------------------------------------------------------
EURÓPAI FEKETE kenyér 1 kg-os teljes őrlésű programon sütve!
370 ml víz
2 kiskanál almaecet
400 gr fehér liszt
160 gr rozsliszt
100 g zabkorpa
2 evőkanál vaj
2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
4 kiskanál köménymag
4 kiskanál szárított apróra vágott hagyma
(ha nincs más, szárított metélőhagyma is jó)
4 evőkanál hagyományos (nem édesített) kakaópor
2 kiskanál élesztő


Előzmény: Attila58 (374)