.ETNA. Creative Commons License 2009.12.26 0 0 367
Szia! Alapvetően minden kenyérsütőgép ugyanazon az elven működik, tehát nem igazán a géptől, sokkal inkább a helyesen adagolt, megfelelő minőségű hozzávalókon múlik, hogy a kenyér szép és finom lesz-e:-)

Általában a két lapátos, nagyobb, és szélesebb (oválisabb, fekvő sütőedényes) gépet ajánlják, de a Tieddel sincs semmi baj, a különbség annyi, hogy kisebb kenyeret, fél kilósat tudsz csak sütni.

Én sem ismerem a géped, de megnéztem a neten
http://www.hauserelectronic.hu/Termekek/Kategoria/79:

BM-401 Kenyérsütő

Tulajdonságok:

* Cipóméret 0,5 Kg
* 5 program
* 60 perces melegen tartási funkció
* Memóriafunkció áramszünet esetére
* Nagy kémlelő ablak
* 2 gombos működtetés
* Visszajelző LED
* 1 Keverőlapát
* Kivehető sütőedény
* Tapadásmentes forma és dagasztólapát
* Mérőpohárral és mérőedénnyel
* Elegáns megjelenés
* Csúszásgátló talpak
* 230V, 50Hz, 530W, 60 dB

Ezen a fenti linken láthatod a BM 801-es tipusú gépet, az enyém ehhez hasonló, csak Hausmeister HM1300-as a márkaneve (de teljesen úgy néz ki, mint a BM801-es).

Először is szerezz be: jófajta fehér búzalisztet, teljes kiőrlésű lisztet (rozs, búza) SAF-INSTANTfrancia gyorsélesztőt (a fotóját láton lent, általában a Metro-ban, vagy Corában, esetlen Intersparban árulják, kisebb helyeken nem sűrűn, pedig ez a legjobb!), ha szereted a magvas kenyeret, vegyél a Herbáriában natúr tökmagot, napraforgómagot, vagy lenmagot (esetleg mindhármat). Ezen kívül már csak só, cukor vagy méz, és olaj (jó a sima napraforgó, de az oliva is) kell.

Fél kilogramm kenyérhez kell, mert ilyet tudsz sütni csak a gépeden (ami nagyjából 1 fontnak = 1 lb-nek felel meg, mert a váltószám 1 font (lb) = 0,4536 kg.)

160 ml víz
280 gramm liszt
1 mokkáskanál só
1 teáskanál cukor (vagy méz)
1,5 teáskanál olaj (esetleg helyette 2 teáskanál vaj, a vajat nem kell felolvasztani)
1 mokkáskanál élesztő

Öntsd be a vizet a sütőedénybe, erre óvatosan öntsd rá a lisztet (keverheted pl úgy is, hogy 200 gramm fehér búzaliszt és 80 gr teljes kiőrlésű rozsliszt), csinálj négy kis "árkot", mélyedést a lisztben, úgy, hogy az alján ne jöjjön fel a víz. Ezekbe tedd bele a sót, a cukrot, az olajat, az élesztőt, lejjebb, a 359-es hozzászólásomnál látsz erről fotót. Kapcsold be az alapprogramot (általában 3 óra 30 perc a sütési idő) és már sül is a kenyér. Először felmelegíti egyenletes-egyforma hőmérsékletre a hozzávalókat, szóval ne izgulj, ha nem történik semmi, a lényeg, hogy az óra elkezdje a "visszaszámolást" :-) Amikor sípol beleteheted a különböző magokat, vagy félbevágott mag nélküli olajbogyót, stb. A végén pedig óvatosan mert meleg, kiveszed a sütőedényt és finoman rázogatva kiborítod a kenyeret és hagyod kicsit hűlni, s már szeletelhető is.

Nálam a gép a konyhában van, fontos, hogy amikor kiveszed a friss kenyeret, ne érje hirtelen hideg, nehogy összeessen a kenyér. Bár, ha jó az élesztő, akkor nem lesz gond. Ne nézd mi szerepel a gyorsélesztő (porélesztő) zacskóján lévő használati utasításban, csak a fenti recept szerint adagold, utána a zacsit a maradék élesztővel tedd a hűtőbe és később simán felhasználható.

Általában adnak hozzá mérőedényeket, mérőkanalat. A mérőkanál egyik végén a kisebb méretű (mokkáskanál), a másikon a nagyobb méretű (kb. egy teáskanálnyi) van.

Ha visszaolvasgatsz itt a fórumon, több receptet is találsz, amiket igazíts a fenti mennyiségű hozzávalókhoz és nem lesz gond!

Jó sütögetést! Imádni fogod a saját sütésű kenyeret, ez tuti!!!
Előzmény: Esmy2 (366)