Zoli, szerintem tf1 is azt mondja, amit én: a programszerű permetezés azt jelenti ebben az értelmezésben, hogy TUDJUK, hogy most mondjuk felszívódó + kontakt kombóval kéne menni lisztharmatra, mert azt írja elő a technológia, de megnézzük az időjárásjelentést: +5C fok és nincs eső, akkor azt a lépést kihagyjuk.
De ha kell, akkor a prevenciót alkalmzzuk, tehát ha ugyanebben az esetben azt mondja a meteorológia, hogy 25C fok + 3 naponta 30 mm csapadék, akkor megy a kombó, és nem várunk addig, amíg "óbasszameg miértfehéredik".
Egyébként a szerek nem elsősorban kezelésre vannak, sőt, korábban sem arra voltak, hanem a megelőzésre, mert a kontakt szerek is elsősorban a spórákat gyilkolják meg, és a növényvédelmi tervek pont arról szólnak, hogy miként legyen a növény folyamatosan védett a fertőzési időszakokban.
Ezzel együtt persze az lenne a faja, ha közvetlenül fertőzés előtt indulhatnánk permetezni, de én ezt 150 km távolságból nem tudom megoldani. Ha a fertőzés első jeléig vársz, sztem az legalább annyira, ha nem jobban visszaveti a növényt, mint a programszerű védekezés.