BZoltan Creative Commons License 2009.12.20 0 0 6599
Miért mondod a biztonságot amikor egészen egyszerűen csak az a problémád, hogy a természetes élesztőkkel várni kell???

Pontosan leírtam, hogy a fajélesztő egyik nagy előnye az időzíthetőség. Igen, ha sietsz és határidőre akarsz kész lenni, meg adott időpontban akarsz palackozni akkor jó a fajélesztő.

Azt meg senki nem mondta, hogy a fajélesztő az nem természetes. De, hogy a fajélesztő az nem azonos az adott évjáratra és adott termőhelyre jellemző élesztő törzsekre (igen többesszám) az objektív tény.

Ez a rosszabb hulljon és a jobb maradjon is ugyanaz amit írtam. Ez semmi másról nem szól mint arról, hogy olyan bort akarsz készíteni amilyen a saját elvárásod, vagy amilyen a vevőid elvárása. Ezzel nincsen is semmi baj, de ebben az esetben nem hagyod a természetet érvényesülni. Ez persze nem kötelező...de azért tudjuk már, hogy miről beszélünk.

Ha a borkészítésben minden olyan dolgot korrigálnánk amit amúgy a természet a maga módján el tudna végezni és igen jó eredménnyel, pusztán az érdekeinkért akkor had szóljon a műtrágya, gyomirtás, öntözés, fajélesztő, tápsó...de miért állnánk meg itt, a cél szentesíti az eszközt, adjunk neki savakat, cukrot ha kell, toljuk át a fordított ozmózis gépen, hűtőládázzunk, sűrítményezzünk. Közben mosolyogjunk, hogy hát ezek is mind az emberi kreativitás eredményei. Hogy végülis az így készült alkoholos italnak semmi köze nem lesz a borhoz, hát az tökmindegy, a lényeg, hogy legyen fincsi, mert annál fontosabb nincsen is. Hogy kihalnak az egykor bortermelő falvak, hogy napszámos már nincs, de a vegyipari cégek gazdagszanak, hogy a szőlőshegyekről kipusztulnak a bogarak, madarak, gyíkok az nem baj... a lényeg, hogy fincsi itóka legyen, időre és pont olyan amilyent akarunk.

Hkhm... ugye nem kell folytatnom? Részemről lezárva.
Előzmény: attisch (6598)