attisch Creative Commons License 2009.12.20 0 0 6598

Én a növényvédelem témakörben is letettem a voksomat, most is ezt teszem a természetes vs. fajélesztő vonatkozásában.

Én a fajélesztővel történő beoltás mellett vagyok, legfőbb érvem egy szó: biztonság. Elsősorban saját tapasztalatomra támaszkodva: volt eset, hogy természetes úton vártam az erjedést napokig, aztán már melegítgenem kellet, stb., stb., hogy legyen már valami. Minden más külső körülmény változatlansága mellett, a fajélesztővel beoltott tételeim sohasem késlekedtek vagy akadoztak az erjedésben, ugyanakkor teljesen kierjesztették a tételeimet. Először én is a tömegélesztőt használtam, ma már fajtaspecifikust használok.

Nekem ne mondja senki, hogy a "beoltott" tételek azonos ízűek, mert ez egyszerűen nem igaz. Aki nem hisz nekem, szívesen várom a pincémben ---->

És még egy, amit úgy hiszem, nem nagyon említett senki: ezek a fajélesztők ugyanolyan természetes élesztők, mint a szőlőbogyóról a mustba kerülő társaik, csak éppen ilyen vagy olyan tulajdonságuk alapján szelektálva vannak. Tehát, a rosszabb hulljon, a jobb maradjon elven, így szaporítva aztán őket.

A fajélesztő nem mű, nem szintetikus dolog, fiúk!!! :)