Sajnálom, tényleg... :(
... de a húgodon szerinted segíthetett volna a lobotómia?Nem, nem, nem azert meseltem el. Hugom elmebetegsegenek semmi koze a lobotomiahoz. Ket okbol meseltem el:
1. Sajnos elmebetegsegek neha nehezen, vagy egyaltalan nem gyogyithatok. Hugom soha nem volt sem ön sem közveszélyes. De vannak olyanok akik azok. Na most lehet valasztani: vagy egy gumiszobaban tartjak az ilyeneket egy eleten keresztul, vagy (ma már letezo, nehany evitizede nem letezo) gyogyszerekkel "kiütni", szinten egy eleten keresztul. Igazi megoldas, gyogyitas, sajnos nem tartozik a gyakori esetek koze.
2. Akarmilyen kegyetlennek tunhet egy multbeli megoldas, talan nem is volt igazan kegyetlen. De ami miatt tenyleg elmeseltem hugom esetet az az volt, hogy mennyire dramatikusan pozitiv volt, a ma már ugyanugy elitelt es betiltott elektroshock kezeles. Sajnos hugom eseteben hosszutavon vegulis nem volt hatekony, de latvan azt a dramatikusan pozitiv nehany orat a legelso kezelese utan, bizony el tudom kepzelni, hogy sokakon ez nagyonis egy jo metodus volt. A lobotomiat csak ugyanugy hirbol ismerem mint akarki mas, de az elektroshock-al kapcsolataban volt, ugyan ez az egy, de megdobbentoen pozitiv elmenyem.
Kovetkeztetes: talan mindkettonek volt(ak) nagyonis pozitiv eredmenyei, csak talan tul lettek hasznalva, talan ki lettek hasznalva, talan tul sokszor szandekosan gonosz modon lettek hasznalva, es ezert lettek a vegen betiltva. Igazabol nem tudom. De hogy akkor, egyszer, hugomat az (azota ugyanugy elitelt es betiltott) elektroshock kezeles utan olyan normalisnak talaltam, mint mielott akarmilyen problemaja lett volna, sőt talan jobban, azt tudom.
... és aki depressziósokat, szorongásos tüneteket produkálókat ismersz, mind elküldenéd lobotómiára?Persze hogy nem. Nem errol van szo. A lobotomiat, amennyire ezt most megertem, eredetileg a duhongo, amugy az akkoriban kezelhetetlen elmebetegek lecsillapitasara talaltak ki.