Falusi1 Creative Commons License 2009.12.16 0 0 6550

Lehet, hogy spanyolviasz, de a "NAGYOK" egyike által írt szakkönyvben azt olvastam, hogy komoly borász nem bízza a véletlenre a must kiforrását, mert a természetes gombák száma, állapota, várható aktivitása stb. függ a pemetezések számától, az utolsó permetezés idejétől, a használt szertől, időjárástól stb.

(Ismerjük el, hogy ebben azért lehet valami.) Egyszer már én is jártam úgy, hogy a héjjon erjesztéskor csak élesztővel tudtam megindítani a forrást. Ezt az egy esetet kivéve azonban én is mindig a természetre bíztam a dolgot és rendben volt minden. Ez év, mint korábban írtam, kísérlet, amibe a borászati szaküzlet szakembere javaslatára csaptam bele. Az erdményt, ha érdekel valakit, majd megírom.

 A borász mindenesetre azt mondta, hogy érezhető minőségjavulást fogok tapasztalni, hát majd kiderül.

Mindezektől függetlenül nem vagyok "komoly borász" legfeljebb kezdő amatőr és szívesen tanulok mindenkitől, illetve hallgatom meg a tapasztalatait.

Előzmény: paskomi (6545)