Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2009.12.14 0 0 220

Bokros Lajos a Szólás szabadságában.

...B.L.: - Nézze, elmondtam már egy másik műsorban, de szívesen megismétlem most is, amit ők leírtak az önellentmondásoktól hemzseg. Rövid kis cikkükben első bekezdésben sikerült azt elmondani, hogy nem jó ez a költségvetés, mert nem tartalmazza a kórházak, a MÁV, a BKV és tudom is én minek még az adósságállományának a rendezését. Második bekezdésben a reformokat hiányolják. Nos, ha egy költségvetésnek arról kellene szólni, hogy automatikus nyakló nélkül, korlátlanul a következő évben kifizetem mindenkinek a adósságállományát, akkor ezzel tulajdonképpen elutasítom az összes reformot. A reform az pont arról szól, hogy nem fizetem ki hatékonytalan közintézményeknek az összes tartozását, mert elképzelhető, hogy ezek a tartozások jórészt  azért halmozódtak fel, mert hatékonytalan volt a gazdálkodás. Mit kell csinálni? Reformot, versenyhelyzetet, amelynek eredményeképpen rossz minőségű intézmények tönkremennek, a jó minőségű intézmények pedig kétszer akkorára növekednek.

Mv.: - Ők ebben a levélben azt is előrevetítették, hogy adott esetben jövőre akár 7%-os lehet a hiány.

B.L.: - Igen, ez pedig az, az önbeteljesítő prófécia, ami arról szól, hogy a FIDESZ szeretne minden soron túlköltekezni, ők már megígérték ennek a bizonyos 13.havi nyugdíjnak a visszaállítását, nem értettek egyet a Bajnai-kormány egyetlen megszorító intézkedésével sem, ami pl. a családi pótlék, a gyermektámogatási rendszert illeti, elutasították a MÁV reorganizációját, a gazdaságtalan vonalak egy nagyon kicsi részének a megszüntetését, tehát minden olyan intézkedést, ami egyébként hangsúlyozom még egyszer, nem reform, hanem pusztán csak az államcsőd elkerülése érdekében a stabilizációt szolgálta.

Mv.: - Tehát akkor magyarul ön azt mondja, jól fordítom, hogy ez a 7%-so hiány ez nem a Bajnai-kormány úgymond trükközése, amire  hivatkozott Orbán Viktor a velük folytatott beszélgetés után, hanem ez már egy következő kormány esetleges kormányintézkedéseinek a következménye lenne?

B.L.: - Pontosan ezt mondom, és még ehhez hozzáteszem, hogy az, hogy ez a kérdés ilyen mértékben teret kapott a magyarországi sajtóban és a közvélekedésben, ez pontosan azért van, mert az itteni értelmiségi közgondolkodás rendkívüli mértékben provinciális. Hogyha el nem tudjuk képzelni azt, hogy a Valutaalap, a Világbank, a londoni székhelyű EBRD ,az Európai Bizottság, valamint az újonnan létrehozott Kopisch György világhírű közgazdász által vezetett Költségvetési Tanács, mind azt mondta erre a költségvetésre, hogy legalábbis, ami a hiánycélt illeti, ez megfelel a realitásoknak, akkor most jön  29 ember, aki azt mondja, csak azért, mert nekik ez nem tetszik, hogy ez hazugság? Hát ez nevetséges.

http://premier.mtv.hu/Hirek/2009/12/14/07/Bokros_Lajos_nem_gondolkozik_a_valasztasok_utani_idokrol.aspx

videó