unikumi Creative Commons License 2009.12.14 0 0 994
Nem csak 1 percek és nem csak sietések vannak. Amúgy furcsa, hogy 8:15-kor 3A trolit látott (a Köztemető 7:00-tól van nyitva). Igen, ahogyan talán Te írtad, a trolik utastájékoztató rendszere egyre jobb...

De ha már troli és pontatlanság:
December 6-án 22:40-re értem vonattal a Nagyállomásra. Előre kinéztem magamnak a menetrendből, hogy 22:35-kor indul egy 2A troli a Kassai útról, ez elvileg 22:49-re a Nagyállomásnál van (tehát gondolhatná az ember, hogy a szokásoknak megfelelően minimum 5 perccel előtte...). Siettem, 22:43-ra a megállóba is értem. Vártam 52-ig, de nem jött semmi. Biztos voltam benne, hogy még hamarabb elment. Visszamentem a túloldalra, erre 22:54-kor láttam elsuhanni a trolit (2-3 utassal, tehát nem garázsmenet volt)... Vasárnap este, forgalommentes időben művészet 5 perc késést összeszedni, annak ellenére, hogy a Kassai úton és a Rakovszky D. utcán haladt a troli. És én igenis, kiakadtam az 5 perc miatt, mert egyrészt így nem értem el a trolit, másrészt pedig ha el is értem volna, biztosan nem tudtam volna átszállni a Segner téren az onnan menetrend szerint 22:58-kor (tehát minimum 5 perccel korábban) induló 25-ösre.
Nyugodtan lehet szidni az órámat, ez pontos, DCF77 alapján jár, akárcsak a Nagyállomás bejárata fölötti óra. A fedélzeti számítógépek órái, amelyek a GPS műholdaktól kapják az időt, pontosan ugyanígy járnak, ha csak nem 1975, vagy valami hasonló képtelenség van rajtuk.
Amint a mellékelt fotó is mutatja, ilyenkor már nincs túl sok alternatíva, ezért különösen fontos lenne legalább az utolsó járatok menetrendjét rendesen betartani, és ahol lehet, biztosítani az átszállásokat.
A trolik menetrendjét meg, ha már meghirdették, illene betartani.

És akkor még egy sztori, ha már belekezdtem, ez tegnapról (de az elmúlt 4 vasárnap mindegyikén ugyanígy történt):
Józsáról a 21:10-kor induló 34-essel jöttem be. Menetrend szerint 21:20-kor kellene indulnia a Rózsás Csárda megállóból, és 21:40-re kellene a Pesti utca megállóba megérkeznie. Ehelyett 21:17 és 21:30 lett a két időpont (pont stimmel, ha a 34J-s menetidő-adatokkal számolunk). Ez viszont valamilyen szinten megérthető, hiszen a józsai buszok menetrendjében van a legtöbb tartalék, és hétköznapokon talán néha még ez is kevésnek bizonyul. Ilyenkor viszont, amikor kevés helyen kell megállni (az országúti szakaszon pl. jellemzően legfeljebb egy helyen), kijönnek ilyen eredmények. Ezt valahogyan nem ártana jelezni a menetrendben, mert azt hiszem, a "néhány perces menetrendi eltérés" a legtöbb ember fejében 5 percet jelent, ez amolyan lélektani határ.
Tehát 21:30-kor leszálltam a Pesti utcán. Menetrend szerint 21:36-kor kell érkeznie egy 24-esnek, ezt akkor még elértem volna, ha mondjuk 5 perccel korábban jön. De nem 5 perccel korábban jött. Korábban, mikor a Kishegyesi útról többször is ezzel a járattal mentem haza, volt már szerencsém tapasztalni, hogy rendszerint 8-9 perccel korábban szokott közlekedni.
Igaz, hogy ebben az esetben a menetrendi adatok alapján sem lett volna meg az átszállás lehetősége, de azt hiszem, a 24-esnél gyanús (és sok) ez a 8-9 perc.
A tegnap esti hidegben meg pláne nem volt kellemes ennyit várni, mert én naiv mindig bízom egy kicsit benne, hogy esetleg menetrend szerint jön (vagy késik, lásd a fenti esetet).
Előzmény: ltnine2 (985)