Cirfandlia Creative Commons License 2009.12.14 0 0 6526
Természetesen csakis teliholdkor Steinerék szerint :D. (következő évben lehet én is kipróbálom)
Viccet félreéve - igen, sztem is befejeződik az enyhe periódus lezártával a táplálék visszaáramlása. Sokfelé elkezdik már decemberben a metszést, elsősorban munkaszervezési szempontokból, ott ahol nem végeznek 2-3 hét alatt. Természetesen célszerű azokat a fajtákat és részeket metszeni amikben/ahol kevesebb kárt tud tenni a fagy - pl. a totál fagytűrő Rajnai. Azután a magasabban, szelesebb helyen levő területek - ahol kisebb a fagyveszély (itt a pécsi kutatónál is már év legelején elkezdik és fentről jönnek lefelé - van vagy 100m szintkülönbség)

De valljuk meg őszintén, bárki is itt közülünk végez metszés előtt beható rügyvizsgálatot (rügyboncolást - termékenységi együtthatót vizsgálva); és annak fényében módosítja a metszése erősségét? Téli fagykár dombvidéki szőlőinkben olyan ritka és minimális kárral jár az alacsony terhelés mellett hogy sztem elhanyagolható.

Tévhit az, hogy a szőlőt fakadáskor, -mikor már könnyezik- kell metszeni, élettanilag és növényvédelmileg sem ideális, de kerülendő a -5 C alatti hideg is, mert az okozhat fagyási sérülést a friss metszlapokon.
Előzmény: pinotnoir777 (6515)