Kedves Gyorgyi,
Kezdem a vegevel:
Remelem, hogy nem tortent semmi komolyabb dolog Veled. Mostanaban mindent nagyon pesszimistan latsz.Semmi EGY komolyabb dolog nem tortent, de tobb kisebb olyan igen, ami igazolja az altalad jol eszrevett pesszimizmust. Nem nyilvanos tema.
Tenyleg nem ertem, hogy miert az ugyvedeket latod a legnagyobb problemanak az egeszsegugyben. Igen, problema, de szerintem meg sem olyan nagy, mint amilyennek latod.Sajnos nehezen megertheto. Ezert van az, hogy public zome egyaltalan nem latja, de még azok is csak feluletesen akik tort reformot kovetelnek. Azok is csak odaig jutnak el, hogy "sokba kerul a malpractice insurance es a perek". Pedig ennel sokkal melyebb a problema. Ha kepes vagy DOS-os programot futtatni (egy DOSBOX nevu ingyen letoltheto programmal lehetseges, még Vista OS alatt is), neked hajlando vagyok elkuldeni valamit amit a 90-es evek elejen irtam (amikor még aktivan erdekelt ez az egesz). Hosszu, unalmas, de a lenyeg benne van.
Amugy, nem az "ugyvedek" a problema, hanem a legal system, ami hatekony volt 200 evvel ezelott, de a mai vilagban teljesen rossz iranyba sodrodott.
A tudomanynak eppen az a lenyege, hogy megfigyelunk valami jelenseget, ami mindig ugy mukodik. A gravitacio ugyanugy mukodik itt is, mint Kinaban.
Nem akarlak ezzel farasztani, de mostanaban ezeken gondolkodom. Talan nem is tudod, hogy egy mennyire fontos kerdesre bukkantal ra, de sajnos ugy tunik, hogy annak csak egy bizonyos reszet vetted eszre.
A gravitacio az EGY bizonyos jelenseg, es még igy sem tudja a tudomany, hogy pontosan mirol van szo. A hatasat tudjak, az egyertelmu, de az igazi okat nem tudjak. De mivel a hatasa EGY bizonyos, pontosan kiszamithato "valami", a tudomany konnyen kepes alkalmazkodni ehhez. Az emberi test ugyanakkor trillionyi sejtbol "osszerakott" rendkivul komplex "valami", aminek a megertesetol a tudomany még nagyon, nagyon messze van. Rajottunk nehany feluletes dolgokra, es azon belul probalunk "alkalmazkodni". Ez a mai orvostudomany.