Ez 38,1 - Ez 38,23
Valószínűleg a legrégibb apokaliptikus költemény ez a két fejezet. Izrael harcol a pogány befolyás ellen. Ez a harc Isten győzelmével fejeződik be, aki megmutatja hatalmát, és úgy jelenik meg, mint a világmindenség Ura.
Az itt következő jövendölést a 38. 39. r. foglalja magában. Vad népek akarják, Góg királyuk alatt, a hazájában nyugton és biztosan élő választott népet, országukból, Magógból megtámadni (1–17.); hanem Isten nekik rettentő és gyalázatos véget készít (18–39,8.). E leveretés után az ellenséges hadsereg hullái részint eltemettetnek, részint a madarak és vadállatok eledeleűl hagyatnak (9–24.). Ezután a próféta átmegy a legközelebbi jövőre, és ismételve jövendöl a babiloni fogságból való visszatérésről (25–29.). – Az értelmezők Góg ellenséges hadserege alatt Izrael népének majd egyik majd másik ellenségét értik. Miután a próféta világosan a végső időkről beszél (38,8.16.), mely alatt, prófétai szólásmód szerint (Izai. 2,2–4.), az egész messiási időszak össze van foglalva; miután továbbá sz. János Jel. 20,7–9. leírja, mint fogja ugyanazon Góg a végső időkben nyomorgatni a választottakat… úgy látszik ezen apostol a próféta jelen jövendölését oda magyarázta, hogy az alatt e választottak utolsó nyomorgatását kell érteni, mely Izraelnek az anyaszentegyházba leendő teljes belépése után fog következni. E jövendölés teljesedése tehát a legtávolabb messzeségben van, s így annak teljes értelme is.
Ez 38,2
Mesek és Tubal a Fekete-tenger mellett fekvő ország. - Magóg földje ismeretlen. Szinte semmit sem lehet mondani Gógról, mint történeti személyről. A barbár támadók típusa, akik a távoli bizonytalan jövőben Izraelt próbára teszik. A Jelenések könyve is beszél Góg és Magóg pusztulásáról (20,7-10).
Góg, úgy látszik, átalános neve volt Magóg-ország minden uralkodójának, melyet a héberek bizonytalan éjszaki tartományúl képzeltek, mint a görögök Scithiájokat. Mózok és Túbal szintén Magóg-országhoz tartozó, s éjszak felé a fekete tenger közelében fekvő két tartomány.
Ez 38,4
Az Úr veszi birtokba Gógot és engedelmességre kényszeríti. Góg úgy gondolja, hogy saját erejéből cselekszik, pedig szolgálata után az Úr összezúzza, hogy megmutassa hatalmát és a szövetség iránti hűségét.
"Megkeringetlek téged" = mint a lovat, melyet lovagolva idomítanak.
"...és zabolát vetek álladra, és kiviszlek téged és egész hadseregedet" = megengedem, hogy harczra indúlj az én választott népem ellen.
Ez 38,5: A
persák, szerecsenek és líbiaiak velük... mint szövetségesei.
Ez 38,6:
Gómer = Cimmeria, vagy, Cimbria a fekete tenger mellett.
Ez 38,7: "
Készűlj és fegyverezd föl magadat és minden sokaságodat, mely hozzád gyűlt, és légy parancsolójok." Gúnyos fölhívás Góghoz, hogy jőjön és harczoljon a választott nép ellen.
Ez 38,8: "
Sok idő múlva meglátogattatol" hogy kivezettessél (4. v.), vagy, meg fog engedtetni, hogy Izrael ellen indúlj. A „sok idő, utolsó esztendő, utolsó nap“ (16. v.) határozatlan kifejezésekre nézve, lásd az 1-ső jegyz.
Az ország itt összegyüjtöttnek mondatik a népekből, mert itt Izrael helyett vétetik. Jánosnál Jel. 20,7–9. Isten városa, azaz, választottak gyülekezete vagyon.
Ez 38,11 "... és azt mondod: Elindúlok a kerítetlen földre" --> mely nincs megerősítve.
Ez 38,13 "...és ezek minden oroszlánai azt mondják neked" - Az ő hatalmasai mindnyájan, mivel magok is azt akarják, rablásra szólítanak föl téged.
Ez 38,14 jelentése: Te mit sem hallottál az én választott népem nyugalmáról és szerencséjéről, hogy ez által ingereltettél volna annak megtámadására?
Ez 38,16 "...hogy a nemzetek megismerjenek engem, mikor megszenteltetem benned" megismerjenek engem, mint szent és igazságosan büntető bírót.
Ez 38,19 "fölhevülésemben, az én haragom tüzében szólottam ezt." - erős határozatom, ezt cselekedni. (Lásd Ezekiel 39,8.). – Az istentelenek büntetéseűl, a jók próbálásaúl.
"
rengés" = földrengés (20. v.).
Ez 39,1 - Ez 39,29
Ez a fejezet nem az előbbi ismétlése, hanem inkább kifejtése.
Ez 39,11
Abarim völgye Moáb fennsíkján a Holt-tenger mellett az Arnon völgyében van. Sok helyen nehéz rajta az átjutás, de a szövegben inkább szójáték van (oberim - átmenők - Abarim). A völgy neve: Góg hordáinak völgye.
Ez 39,14
A holttest beszennyezi a földet. Ezért temetik el a halottakat, de nagy számuk miatt csak hét hónap alatt végeznek a temetéssel.
Ez 39,16
A szöveg valószínűleg megromlott. A legközelebbi városról van szó.
Ez 39,21 - Ez 39,29
A befejezés az egész részre vonatkozik és Ezekielnek más helyeken kifejtett tanítását foglalja össze (5,8.10; 28,26; 34,30).