EndiMirador Creative Commons License 2009.12.08 0 0 topiknyitó
Az elmúlt 3-4 évben egyre népszerűbb utazási forma az önkénteskedés, bár az Európában utazgatók körében szinte teljesen ismeretlen fogalom. Ázsiában, de főleg Afrikában és Amerikában azonban kiválóan működik ez az intézmény.

Hónapokra, vagy akár évekre útra kel valaki, de mivel az rengeteg pénz, ezért itt-ott eltölt 1-2 hónapot, dolgozik napi 4 órát valami lájtos helyen, így olcsón jut kajához és szálláshoz, nyelvet tanul, ismerkedik.

Én Guatemalában voltam így. 3 hónapot töltöttem egy apró faluban Tikaltól nem messze, majd mikor beleúntam, nekivágtam Közép-Amerikának. Miért volt jó így utazni? Először is olyan spanyolt tanultam, ami használható volt (ergó nem tömtem tele a fejemet hasznavehetetlen nyelvtani szabályokkal), megismertem az átlag guatemalaiak és közép-amerikaiak gondolkodását, így tudtam, ha utazom, mire kell számítsak. Mikor akarnak átverni, mi mennyit ér valójában, hogyan reagálnak az emberek. Így ezerszer könnyebb utazni, és ami fontosabb, nagyobb élmény is egyben. Nem csak kipipálod a kötelező látnivalókat, hanem részesévé válsz a helyi kultúrának, a mindennapoknak.

Tudom, hogy igen kevesen csinálják Magyarországon. Évente alig pár tucat ember utazik így kis hazánkból, míg Németországban, Hollandiában, Ausztráliában, Kanadában vagy éppen USA-ban százezrek kelnek így útra.

Ti merre jártatok önkénteskedni és milyen szervezésben?