Halihó!
Megosztom Veletek a tapasztalataimat, hátha segít.
Taknyos korom óta elektromos rezgőkéses borotvát használok. Végigmentem a Braun majd' összes típusán, csak a kilencvenezres Pulsonic (790) típus maradt ki.
Régóta szerettem volna kipróbálni már a körkéses (Philips) borotvát is, de végül sosem mertem váltani. A fórumokban - bár eléggé nagy volt a szórás - mindig az volt a végső konklúzió, hogy a rezgőkéses alaposabb és kíméletesebb. A körkésest szokni kell és nem is lesz olyan babasegg a pofa.
Pár napja asszonykám meglepett egy Philips HQ 8270 gépsárkánnyal. Ez a 8200-as sorozat szerintem ma a Philips csúcsa (nem pedig a virágszirmos RQ 10xx sorozat!)
Azt tudni kell, hogy a 4 naposnál régebbi "borostát", ami már 3-4mm hosszú, tehát kezd "selymes" lenni, azt mindig leborotválom szakálvágóval vagy hajnyíróval. Ez csinál belőle egy 2-3 napos borostát. (Van, hogy csak ennyi a borotválkozás nálam is, mert ez pont a sármos borosta... :-)) Ugyanis az ennél hosszabb szőrzetet már semelyik borotva sem viszi le, egyszerűen nem erre lettek kitalálva.
Nagyon fontos szempont volt, hogy a Braun-nál gyorsabban végezzek majd. Nos, bejött, és nagyon bánom, hogy nem előbb váltottam!
Sokkal nagyobb felületen nyír, szinte elsőre sima lesz a bőr! Egyáltalán nem irritál, szinte nem is érezni, hogy borotvál. És ami külön tetszik, hogy a rezgőkéseshez képest alig van hangja!
Ahhoz, hogy teljesen sima bőrt kapjunk, a Braun-t is rá kell nyomni az arcra. Ha nagyon rányomom, akkor elkezdi dörzsölni a bőrt is, akár véresre is. Ellenben a Philips körkései rugókon ülnek (csak a 8200-as széria!), fölösleges rányomni, ill. nem is lehet.
A lényeg, hogy igazán minőségi váltás volt, kb. felére csökkenthető ez a nyűg is.
Egyébként állítólag a borotválkozás előtti arctisztítás a legfontosabb, mert ettől rügyezik ki a jóember feje. Én nem szoktam. :-) Viszont utána simán szappannal lemosom a fejem és annyi. Még arcszeszt sem használok. (Mellesleg a Braun használata utáni második napon vagy 20 kis pattanás jelenik meg a fejemen, persze napközben, tök ciki. Igazából nem olyan igazi pattanás, mert simán le lehet dörzsölni, de akkor is jelzi, hogy ez nem volt a legkellemesebb neki. De csak ott, ahol rányomtam vagy sokszor végigmentem.)
A többi Philips vagy egyéb körkéses borotvát nem ismerem, de a 8200-as típus már 29900-től kapható. Nem olcsó, de ennek már 3x3 körkése, ill. kontúrkövető feje van, továbbá körkésenként is külön rugózik!
Összegezve (számomra):
Philips 82xx
- gyorsabb borotválkozás
- sokkal halkabb
- sokkal könnyebben tisztítható (működési elvénél fogva is)
- nem irritál egyáltalán (utána sem)
- jobban követi az arc formáját
Rezgőkéses Braun-ok
- alaposabb, ha rányomom (fél napig...)
- pontosabban lehet vele formát követni (pl. pajesznál)
- olcsóbb hozzá a szita és a kés (viszont félévente kell a Philips 2 éves periódusa helyett)
Remélem, segítettem valakinek.