Idaig csak egy "tortenet". A felesegem ocse ugyved, aki mindenaron perelni akarta a korhazat, orvosokat. Errol a szandekarol csak akkor mondott le, amikor mindketten kijelentettuk, a korhaz, orvosok javara fogunk tanuskodni.Gratulalok. Tenyleg.
Nem tudom meddig erdemes bonyolitani ezt a temat. Az orvosi szakmat az ugyvedek tonkre fogjak tenni. Szo szerint, ugy anyagilag, mint minosegileg. Az anyago resze nyilvanvalo, elkepeszto osszegek vannak elkoltve abszurd szituaciokban, eszmeletlen penzek vannak beleölve felesleges keszulekekbe, amiket elkepeszto osszegekert allitanak elő, hogy megprobaljak kivedeni a kesobbi pereket. A gyogyszeripar ugyanezen okbol fullad bele minden uj es regi gyogyszer árstrukturajanak a kialakitasaba (nem a "big pharma" a hibas. A vedekezo koltsegek a csillagos egekbe mentek fel......a reszletek tul hosszuak lennenek). Es ez az egesz egy vicious cycle. Egyszer en ezt leirtam, nagyon hosszu, nagyon unalmas, de sajnos nagyon igaz. Szolj ha erdekel.
A masik, ennel valoszinuleg tragikusabb aspektus: ki az az őrült aki ma elmegy orvosnak, tudvan hogy egy eleten keresztul kell majd rettegnie a perektol? A 20. szazad masodik fele elott intelligens fiataloknak nem volt sok eselyuk. Orvos, ugyved, kutato, egyket mas terulet es kesz. Most ott van a high-tech industry ki tudja hany kulonbozo ága, space industry, stb. Miert menne orvosnak? Lesz orvoshiany? Nem lesz, mert ott van a kovetkezo szint, akik azelott soha nem jutottak volna be az orvosegyetemre. Azokat most tart karokkal varjak. Soha nem felejtem a beszelgetesemet 1989-ben a Georgetown egyetem orvosi szakanak a dekanjaval.
En ezzel a kerdessel mar akkor foglalkoztam. Tobbek kozott megkerdeztem tole, hogy hanyszoros tuljelentkezes volt az 1950-es evekben. Mondta, hogy kb 25-szoros. Es most? Kb ketszeres vagy talan egy kicsit kevesebb. Kerdeztem, hogy ez nem csokkenti a minoseget? Mire persze nem tudott mast mondani, mint hogy "nalunk itt a Georgetown egyetemen nem valtozott a minoseg". Na de gondolom az azert logikus, hogy 25-bol egyet nagyszerut kivalasztani konnyebb mint kettobol.
USA-ban kb 1 millio ugyved van. Ami azt jelenti, hogy minden 300 emberre jut egy ugyved. Gondolj bele. Japanban ez 1:9000 -hez.
De ez a kerdes nem all meg az orvosi szakmanal. Az elet minden reszet atitatja, minden iparban, kereskedelemben ott van. Jatekgyarknak kell rettegni, hogy nehogy egy mikrogramm mittomenmicsoda belekeruljon egy gumikacsaba, mert akkor jon a milliardos per. Es persze a 12 nyolc altalanost sem befejezett idiota, mindig a "gazdagok ellen" itel. Es a retteges miatt mindennek az eloallitasa joval tobbe kerul, mint egy normalis tarsadalomban kerulne. Amiktol persze nem lesz jobb a produktum, csak sokkal dragabb. Kell egy tort reform.