Elmondom én mit gondolok erről, pro és kontra:
Egy-két évvel ezelőtt a DAF topik is látványosan levonult az indexről egy másik fórumszolgáltató zárt, csak tagok számára olvasható felületére, pont az ilyen romboló szándékú, vagy annak vélt topiktársak miatt. Ugyanakkor voltak néhányan, akik itt maradtak az indexen (is). Azt tapasztaltam, hogy nem szívesen járok át a másik, zárt fórumra, mert a megosztottság puszta léte is idegesít. --> Szóval ha felmerül a kommunikációs felület váltása, akkor vagy mindenki egyöntetűen akarja, vagy ne menjünk sehova, különben feszültség marad a társaságban.
Aggódtam azért is, hogy ha "bezárkózunk", akkor nem fognak jönni újoncok, mert nem találnak meg minket - de ez a félelmem végülis alaptalannak bizonyult. :)
Arról, hogy kell a védettség: nekem személy szerint konkrétan 6-7 olyan ember van itt az index fórumokon, akik nem szeretném, ha olvasnák az írásaimat. Ennélfogva sokszor egy csomó mindent le se írok ide, amit pedig szeretnék megosztani a többiekkel.
Az nagyon fontos kérdés, hogy kik határozzák meg, hogy kik a tagok most? És hogy kik lehetnek tagok a jövőben?