Tehát úgy érzed, hogy benne volt, csak kikaparták ? (Ok-okozat? Kauzális tv.?)
Szerintem, ha szó szerinti rész ilyesmire nem is utal, az Újszövetség szelleme, Jézus tanításai - a tanítványoknak adott "útravaló" - kötelezi a papságot a tisztességes életre.
A coelibatus (bár én is ellenzem - hiszen azért írtam a könyvemet !) önmagában nem ok a ferde hajlamra és a becstelenségre - ehhez emberi adottság is kell. Szégyen, hogy az én hitem szerinti vallás "tanítói" között ott lehetnek ezek.
Nálunk nincs reinkarnáció - az más.
A feltámadás egyszeri alkalom, amikor Jézus újra megjelenik a Földön és általa megtörténik a végítélet - akkor az arra érdemesek egy új életet kapnak, ami nem azonos a mostani földi élettel. A tanítványok kérdezték Jézust, szerettek volna többet tudni, hogyan is lesz, de Jézus erről többet nem mondott.
Istent, Jézust és a Szentlelket a vallásunk három különálló szellemi lényként tanítja, melyek azonban "egylényegűek". Ennek értelmezése sok fejtörést okoz a mai napig is.
Jézus kivégzése után megjelent a tanítványai előtt és kinyilatkoztatta, hogy Ő kapott meg a Földön minden hatalmat - és aki hisz benne az üdvözülni fog - és Hozzá az út csak a Hiten keresztül vezet. (Addig nem lehet Őt fizikailag megtapasztalni - de aki tényleg hisz, az az élet egyes állomásainál, történéseinél ÉRZI Jézus valóságát.)
Azért - nem a vétkesek védelmében mondom - de biztos vagyok benne, hogy más vallások tanítóinál, képviselőinél is vannak hasonló esetek, csak a kereszténységet lejáratni - ez valamiért cél lett és ezek az esetek nagyon jó célpontok.
Egy a lényeg - nem szabad a vallásunkat vetni kritika alá egyes nem odavaló emberek miatt. A coelibatust pedig már rég meg kellett volna szüntetni !
Csak a keresztény dogmák erősek, az egyház hajthatatlan, bár állítólag ma már komolyan téma ez a Vatikánban is.