BZoltan Creative Commons License 2009.11.25 0 0 6428
Ha sok kocsány áztattál akkor bizony lehet ilyen keserű mellékíze a bornak. Az enzimmel erre még rátettél egy lapáttal az fix. Szerintem áztatni csak nagyon alaposan szemelt alapanyagot szabad. Ha pedig kicsit is éretlen volt a szőlő akkor a megtört szőlőmag is tud keserű lenni.

Szerintem nem kell 5 féle módon bort csinálni, hogy okosodj. Kezdetnek elegendő lenne, hogy érett alapanyagot szemelj tökéletesen és darálj kíméletesen majd áztass először rövidebb ideig.

No meg tényleg adj időt a bornak, nem kell elkapkodni és nem kell ilyen intenzíven vegyszerezni. Enzim, fajélesztő, tápsó, zselatin, kova.s.sz, bentonit... mindezt két héten belül beletolni a mustba büntetlenül nem lehet. Szerintem hagy egy kicsit érvényesülni a természetet és ne kapkodd el az első fejtést ennyire. Aztán néhány év tapasztalata után, ha még mindig úgy gondolod, hogy változtatni akarsz akkor a belátásod szerint használj ilyen cuccokat. Én ugyan nem értek az ilyen vegyipari megoldásokhoz, de az tudható, hogy nagyobb gazdaságokban, nagyobb volumeneknél és határidőre, rizikó nélkül készített boroknál használják ezeket a cuccokat, de szerintem az is egy nagy varázslat, hogy hogyan lehet ilyen szereket eredményesen használni.
Előzmény: domosi (6427)