erasmus4 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 3266
Sikerült elolvasnom a Kimaradt fejezeteket.

Ezeknek a nagy része nem is kimaradt fejezeteknek nevezném hanem alternatív fejezeteknek, ugyanis nagyobb részük összeegyeztethetetlen a végleges dűnével. Teszem azt Paul csak 12 éves jó néhány fejezetben. Megismerkedhetünk egy másik Kynesal (végleges műben előnyére változott). Valamint a harkonnen támadás után Paul és Jessica viszonya is mást hangsúlyt kap, bár ez érthető mert itt Paul fiatalabb mint a végleges műben.
A messiásában is hasonló dolgok vannak pl. Paul nem vakul meg. illetve megismerhetünk egy másfajta befejezést a Messiásához.

A levelezést is elolvastam hát ez olyan egyszer elolvassa az ember de egyszer midenképpen érdemes.
Meglepő hogy mennyi kiadó dobta vissza a Dűnét. Főbb indokuk:
1. túl hosszú (nem értem miért féltek a hosszú sci-fiktől a 60as-70es években. )
2. Túl vontatottan indul lassú a cselekményvezetés.
Szerintem cseppet sem vontatott, pont jól eltalálta de ez egyéni vélemény.

Írtam van egy nagyobb hangvételű regény az elején. Elolvasni még nem volt időm de a bevezetőjéből leszűrtem hogy mi ez. Az úgynevezett Ősdűne, más hasonló nevű szereplőkkel, történetvezetéssel. Herbert ez írta először de aztán félredobta és az elejéről kezdte a már ismert Dűnét. Sajnos a könyvben ez nem tisztán a Herbert által írt mű mert megjegyzik hogy az örökösök letisztították változtattak rajta néhány helyen, egyszóval belekontárkodtak de attól függetlenül érdekes lehet.

Sajnos a könyv legfontosabb része a kimaradt fejezetek tele volt félig írt oldalakkal mert minden új fejezetet új oldalon kellett kezdeni. Nem azért mintha engem csak a mennyiség érdekelne, de ezt azért rossz nézni, az ennyi alig használt oldalt, egyértelműen arra ment a kiadó minél nagyobb legyen a könyv terjedelme többet tudjanak kérni érte...