Üdvözletem!
Kb. 10 éve tervezem egy terepasztal építését. A vágánytervek csak születtek, évente egy-kettő, asztal azonban nem.
Nemrégiben elköltöztem, így a mozdonyok kaptak egy vitrint, nem a dobozukban vannak. Itt is összeraktam annak rendje-módja szerint a padlón párszor pályát ( lakásválasztásnál fontos szempont volt, hogy merre mehet majd :) ), de mióta sok kiálltáson jártam illetve a fórumon többek terepasztalait is volt szerencsém megtekinteni, ez a "szőnyegvasutazás" már nem igazán jön be.
Megszületett hát a végleges döntés: asztalt kell építeni.
Az eddigi legideálisabb vágányterv tegnap született meg, itt látható:
http://www.dzseebee.atw.hu/allomas_terv_delta2.PNG
A terv tehát egy 5 vágányos fejpályaudvar a személyvonatoknak, mellette 5 tárolóvágánnyal. A lap alján látható két vágány a fővonal, ez körbe megy a lakáson. Fontos volt, hogy a pályaudvarról mindkét irányba ki lehessen menni, illetve be lehessen járni oda, ezért született ez a delta. Elektronikai kivitelezéséről most folyik a beszélgetés.
A mozdonyok tárolására egy körfűtőház van beterveze, az én mozdonyaimat amúgy is forgatni kell, mert csak az egyik végükön van vonókészülék.
A kialakítása azért ilyen, mert egyrészt a pályaudvar minden vágányáról a mozdony irányváltás nélkül eljut a fűtőházba, másrészt az ott álló vonatokat egy tolatómozdony ki tudja húzni egy tolatóvágányra, majd vissza tudja tolni a tárolók valamelyikére ( és persze fordítva ) a fővonal forgalmának zavarása nélkül. A tolatáshoz használt vágányok vége a lap alján található a fővonal két vágánya fölött: mindkét irányba van egy-egy. Arra is gondoltam, hogy mindkettő kaphatna egy-egy kis peront a végére, egyfajta S-Bahn ( ÖBB-ben gondolkodunk ) megállót képezve ezzel.
A legkomolyabb problémát az okozza, hogy ennek az asztalnak bizony szétszedhetőnek kell lennie. A lakásban körbefutó fővonal nem gond, gyakorlatilag egy keskeny asztal lesz. A legnagyobb elem a kék vonalakkal körberajzolt fűtőházas elem lenne a deltával. Ezt muszáj egybenhagyni, de ennek egy olyan előnye is lesz, hogy szinte minden kitérő ezen az elemen van, ezáltal nem kell az elektromos csatlakozásokat ( ezeket legalábbis ) kiépíteni a modulok között.
Amivel nagy bajban vagyok, az az asztalos munka. Odáig rendben van, hogy fenyőlécből csináljak egy vázat, aztán rá rétegelt lemezt rakjak. Igen ám, de csinált e már valaki kivehető lábakat? Ez lenne az egyik legfontosabb dolog az egészben.
Stabil lábak, amiket ki tudok venni.
Csinált e már ilyet valaki?
Remélem, ezt az asztalt végre sikerül elkezdeni: ha az asztalos munka megvan, akkor évekig lehet majd építgetni a dolgot.
Elég sokan próbálnak motiválni, hátha most lesz is tényleg belőle valami...