budai2 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6373
Tisztelettel üdvözlök mindenkit, különösen azokat, akik szőlővel vagy borral kapcsolatos tudásukat, tapasztalatukat másokkal is megosztják.
Életem első szőlőültetését hajtottam ma végre, 6 tő csemegeszőlővel Afuz Ali, Eszter, Néro fajtákkal, holnap folytatni fogom (hasonló nagyságrendben)) Pölöskei Muskotály, Suvenir és Moldova fajtákkal.
Szóval házikert, és a többi gyümölcs mellé kiegészítőnek, semmiképpen bor készítésre.
Előre tudom, hogy lesznek problémáim, amivel kapcsolatban kérdésekkel fogom terhelni a nagytudásúakat.

De én (azon kívül, hogy megbecsülöm a tudást általában is) nem szeretnék csak kapni anélkül, hogy én is adhatnék valamit a közös (tudás) kalapba.
Talán többeket is érint az a mérési tapasztalat, amit jó 30 évvel ezelőtt, borok metilalkoholvizsgálatával kapcsolatban szereztem.
Akkor még újdonság volt a gázkromatográf, és az a cég ahol dolgoztam, kapott egyet, amit bölcs vegyész kollégáim egy olyan bonyolult anyag vizsgálatával teszteltek, mint a bor.
Valamennnyi, akkor kapható palackozott borból vásároltak tesztanyagot, és egy fajta kivételével valamennyiben találtak metilalkoholt.
Különösen sok volt a vörösborokban (a bolgár vörösborokban még annál is több), és meglepő módon a badacsonyi szürkebarátban.
Egyetlen hárslevelűben és egyetlen tokaji szamorodniban vagy aszuban sem találtunk metilt.
A magyarázatot nem tudom, nem is kérdésként hoztam fel, egyszerűen csak azért, hogy a fórumot olvasó (és író) nagytudásuaknak egy mozaiknyit én is adhassak, mielőtt kérdezek.

És akkor egy kérdés:

Miután elültettem a hat tőt, jött át a szomszéd, és megkérdezte, hogy lerövidítettem-e a szőlőtövek gyökereit ültetés előtt?
Ilyet nem tettem, de kellet volna?
A hülye, szőlőhöz nem értő mérnöki agyam szerint ha nagy a gyökér, jobban működik a növény, ezért a kérdést nem értettem.
Kérem, ha valaki tudja (tapasztalatból is) mi a helyes eljárás, röviden írja meg.
Előre is köszönöm