A kultura, az elvarasok...es ez nem borszintol, hanem kizarolag kornyezettol es az adott kor elvarasaitol fugg.Ezen el lehetne vitatkozni egy darabot, de passzolok. Probaltam a multban, senki nem ertett meg, miert lenne most kulonbozo.
Nem akarok atmenni zsidozasba de nezd meg mi tortent az elmult durvan szaz evben a zsido neppel. Kezdodott azzal, hogy "neked fiam ketszeresen kell teljesiteni!" es a gyerek teljesitett is. Egyik kivalosag a masik utan tunt fel, ki ebben-ki abban remekelt. Aztan jott a haboru, a szekularizacio, az asszimilacio es a "zsido geniusz" kezd eltunni.Mondjuk kiirtottak a feluket, a masik felukkel az tortent amit irsz, foleg az asszimilacio es keveredes miatt. Mindegy. Eltunesrol igy sincs szo, a zsido Nobel dijasok, muveszek, politikusok, mas kiemelkedo szemelyisegek szazalekos aranya még igy is sokszorosa a 0.23%-nak, ami az elofordulasi arányuk a vilag atlagos nepessegei kozott, vagy akár a kb (kevesebb) mint 1%-nak, ami Europa+Amerika nepessege kozott.
Aztan itt vannak a vietnamiak, kinaiak. 100 evvel ezelott gyakorlatilag az egyetlen ami letezett naluk, az orokos haboruk a torzsek kozott, orszagok kozott es persze az opium minden mennyisegben. Aztan egyszer csak eljutottak az USA-ba es itt szarnyakat kaptak, a a legjobb tanulok kozott vannak minden iskolaban.Na de nezd meg mi tortent Japanban, tortenik most Kinaban. Ott ugyannyi opium lehet mint akarmikor volt (nem tudom, nem ellenoriztem le). Amit nem veszel szamitasba az a tarsadalmi struktura. Kinaban is nagyjabol az ottani feudalista strukturabol csusztak at szocializmusba. Ide illesztem be a faluvegi tehetseges Kovacs Jozsi peldamat, remelem emlekszel ra. Ha nem, szoljal.
Afrikaba nem tudok beleszolni, halvany sejtelmem sincs rola mivel kabitottak magukat anno dazumal vagy most. A Szahara alatti Afrikaban tudtommal az eghajlat/termeszeti korulmenyek nem engedik a tipikus masfajta kabitok termeszetes novekedeset (opium, hallucinogen gombak, marijuana, stb.). Tudtommal ott is az alkohol a tipikus. Na de.....elmeletileg miert ne tortenhetne ugyanaz mint tavolkeleten? Mert elmeletileg tortenhetne, ha csak errol lenne szo.