Alfato Creative Commons License 2009.11.12 0 0 1896
Szia!

Huhhhh szóval a kémény kérdés mindig nagyon jó kérdés, mert egy statikus eszköz egy dinamikus közegben van. Meghatározza a működését a hőmérséklet (ambiens és füst), és az aktuális szélviszony. Adott kémény más helyen más paramétereket biztosít, ezért egy tól-ig határban szokták paraméterezni őket.

Őszintén mondom, nekem a kéményem szűk, vagyis 14x14, de 12 méter magas. Ennek több hátránya van (mármint az enyémnek): szűkül, vagyis nem teljes keresztmetszeten azonos a gáz útja, de egy belógás legalább ugyanakkora problémát jelent, mert turbulenciát okoz... magas, ami jó is meg nem is. Lehűlt kémény esetén az amúgy is alacsony füsthőmérséklet miatt (kb 200-230 fok C) akár füstdugó is kialakulhat (soha sem volt, de állítólag megtörténhet, de a venti ezt azért remekül kompenzálja).

Inkább felhoztam az Atmos könyvét és alant találhatók a javasolt adatok:
- 20x20 kémény magassága 7m
- átmérő 20 cm (kör keresztmetszet): 8m
- 15x15 kémény magassága 11m
- 16 cm átmérőjű kémény pedig 12m magas.

Viszont amit saját szememmel láttam az a túlméretezett kémény:
- a huzat ajtaját folyamatosan zárva tartotta, olyan vákuum honolt benne, hogy ezért nem égett a kazán. Nem kapott rendesen levegőt, és ezért. Ha ilyen probléma áll fent, akkor pillangó szelepet kell a kályhacsőbe építeni. A kazánjaink mind vezérelt huzatúak (a huzatszabályzó, és a venti együttműködése), ami kisebb huzatú kéménynél is ugyanolyan jól fog működni, ami esetleg annyi kellemetlenséggel járhat, hogy a füst begyújtásnál könnyebben száll lefelé.

Hirtelen ennyi jutott az eszembe.

Tamás
Előzmény: cs2cs (1895)