Cherrug Creative Commons License 2009.11.11 0 0 3237

Ha már a topicban járok, megragadom az alkalmat, hogy én is elmondjam a véleményem a két folytatás-kötetről, a Dűne vadászairól és a Dűne homokférgeiről.

Először is azzal kezdeném, hogy én nem tartom annyira kizártnak, hogy létezhetett valamiféle rövid vázlat, amit maga Frank Herbert írt a Dűne7 vázlataként, és amit az utódok aztán valóban megtaláltak. Volt egy-két olyan ötlet a két könyvben, ami szvsz nem volt annyira elvetélt. Pl. a Tisztelet Matrónáinak származása, miszerint alapvetően tleilaxi nőkből alakult ki ez a rend. Mondjuk most hiába töröm a fejem, hogy ezen kívül újabb példát is felhozzak, pedig olvasás közben eszembe jutott azért egy-kettő :-)

Tehát az én elképzelésem az, hogy valóban volt egy nagyon rövid, pár mondatos vázlat, és az utódok ezt alakították aztán tovább a saját szájuk íze szerint. Azt mondanom sem kell, hogy a megvalósítás minden tekintetben kritikán alul sikerült. Sok egyéb hiányosságuk mellett a szerzők például meg vannak győződve róla, hogy egy sci-fit az erőszak öncélú, nyers, naturalista alkalmazása tesz sikeressé.

A történetről, a gondolkodó gépek szerepeltetéséről pedig annyit mondanék csak, hogy nem tartom valószínűnek, de teljesen kizártnak sem, hogy Herbert ilyen irányba vitte volna tovább a fonalat. Gondoljatok csak bele, az öt eredeti folytatáskötet majdnem mindegyike tartalmazott valami olyan komoly csavart, amit az addigiak alapján egyáltalán nem vártunk volna. Képzeljétek el, mi lett volna, ha ne adj' Isten, F. Herbert korábban meghal, és az utódok írták volna meg II. Leto homokféreggé alakulását és zsarnoki uralmát, a maguk szörnyű és brutális stílusában! A rajongók között ember nem lenne, aki elhinné, hogy valóban ez volt a Mester eredeti szándéka.

Szóval emiatt én nem zárnám ki, hogy a történet fő vonalait még maga Frank Herbert vázolta fel. De tényleg csak a lényeget, mert a megvalósítás részletei (pl. az előző hozzászólásomban ismertetett végkifejlet) annnyira gyengén sikerültek, hogy az csak az utódok műve lehet.