Cherrug Creative Commons License 2009.11.11 0 0 3236

Én olvastam, és a válasz még ennél is sokkal szomorúbb:

(Vigyázat! Spoiler! Bár semmit nem veszítetek vele, ha megtudjátok...)

A Dűne homokférgeinek vége tökéletes hepiend, amelyben korábban acsarkodó emberi csoportok (Új Rend, Liga, Bene Gesserit, Bene Tleilax, stb.), gondolkodó gépek és úgy általában MINDENKI boldogan összeölelkezik, és kézen fogva, vidáman dalolva nekilátnak felépíteni egy új és szebb univerzumot. Immár ember és gép boldog harmóniájában, Duncen Idaho vezényletével, aki - miként II. Leto embert és homokférget -, embert és gépet egyesít egy személyben.

Mellesleg a végén egy elejtett megjegyzésből az is kiviláglik, hogy immár beköszöntött a demokrácia kora, nincsenek uralkodók, legfeljebb választott vezetők.

Hát így tették tönkre, és silányították le egy huszadrangú sci-fi szintjére az utódok Herbert fantasztikus világát...

Ja, és hogy lesz-e folytatás? Az utolsó rész nem mutat ilyen irányba, bár a legvégén akad még egy újabb elejtett félmondatos megjegyzés egy titokzatos idegen civilizációról, akik univerzum-szerte rejtélyes jeleket hagytak hátra maguk után, és talán még a homogférgeket is ők telepítették anno a Dűnére. Szóval, szerintem ezt az apró információt nem véletlen rejtették el a szerzők a történet végén.

Előzmény: angyalhentes (3231)