Nyugalom. Az LPG-s kettős üzemű zöldkártyát kap zöld matricával. A különbség csak annyi, hogy nem mindenhol csinálják, ahol egyébként zöldkártyáznak.
Baleset esetén nem kell rettegni, mivel a gáztartály védettebb helyen van, míg a benzintank a kocsi alatt, szóval utóbbinál még egy rosszul helyezkedő kő is kilyukaszthatja a tankot. A gáztartálynál a plusz súly hátrány, ami az én normál tartályomnál 80kg körül mocorog üresen. Az valóban igaz sajnos, hogy a gáztartály engedélyezett használhatósága 10+5 év és műszaki vizsgára mindig el kell végeztetni egy gázbiztonsági vizsgálatot, ahol a szivárgásokat ellenőrzik és tanúsítványt állítanak ki róla. Ennek összege szervizenként változó, de kb 3500 és 6000 Ft között mocorog.
Nekem a gáztartályom 10 éve 2011. 02. hónapban jár le, ezért szeptemberben már csak eddig az időpontig kaptam meg a műszakit és nem 2 évre.
Sajnos a mélygarázs kizáró ok. Ennek oka, hogy a gázszivárgás esetén (nem értem, miért feltételezik a szivárgást) a levegőnél nehezebb propán gáz a talaj közelében marad és nehéz kiszllőztetni, míg a benzingőz szépen elillan.
Én úgy szoktam megoldani, hogy vagy nem megyek mélygarázsba, vagy - ha feltétlenül nincs más lehetőség - előkapok egy szórólapot, és az ablaktörlő alá teszem, eltakarva az LPG matricát. De ez nagyon ritka és én tudom, hogy nem szivárog a gázom. Sajnos néhány helyen érthetetlen okbó a fizikailag nem mélygarázsokba is tilos LPG-s kocsival behajtani.
A gyári rendszer megbontása gyakorlatilag csak annyi lenne, hogy néhány értéket emulálni kell a motorelektronika felé, elkerülendő a hibajelzéseket és egyebeket. Konkrétan a lambda szonda értékeit kell meghamisítani, mivel gázon más a kipufogógáz összetétele. Ezt az LPG vezérlőelektronikája oldja meg, ami sorba van kötve a lambdával. Benzinüzemen a lambda értékeket átengedi egy az egybe. Gázüzemen jobb rendszereknél felhasználja az értékeket a gáz keverék szabályzásához, de a motor eredeti elektronikája felé olyan értékeket küld, mintha benzin üzemben menne.
A másik emulátor egy külön elektronika, ami gázüzemben lekapcsolja az injektor(oka)t, de a motor elektronikája felé olyan értékeket ad, mintha az injektor(ok) rendesen működnének.
A beszereltetés valóban nem olcsó és az összeg nagy részét a gáztartály teszi ki. De egyébként egy végtelenül egyszerű rendszerről van szó, aminek a fő részei: a gáztartály, a feltöltő szelep, a reduktor, egy elektronikus szelep a gázhoz (karburátoros kocsiknál a benzincsövön is van egy), elektronikus gázmennyiség szabályzó szelep, az üzemmódváltó kapcsoló és az elektronika. Plusz a csövek, meg egy "multiszelep" a gáztartályon.
Egyéb kérdés? :-)