Mr Spock Creative Commons License 2009.11.04 0 0 44572
Jaj, ne keverd mar a 30 evvel ezelotti otthoni elmenyeidet a mai usa healthcare tervezettel.

Nem osszekeverem. Ugyanannak a mozgatorugoknak ugyanazt a jelenseget kell felhozni.

Teged kiraktak a SZTK-ba sebesz szakorvosnak, semmit nem jelent, ha baj van ugyis bekuldi felkialtassal.

A lenyeg nem a kezeles, hanem a problema felismerese (diagnozis).

A mai amerikai sebeszkepzest egyaltalan nem erinti a healthcare reform,

Dehogynem, csak azt az atlagember nemhogy nem erti, eszebe sem jut.
Megis mit gondolsz, a tehetseges college graduate ugyanolyan szazalekban fog jelentkezni az orvosegyetemre, utana plusz 5 ev sebeszkepzesre, ha majd valamifele kormany alacsony atlagfizetesert kell majd dolgoznia? Az idok valtoztak. A multban a tehetseges fiataloknak ott volt az orvosi, ugyvedi, mernoki, kutatoi szakma es nagyjabol kesz. Ma ott van a high-tech ki tudja hany aga, ahol nagyszeruen kereshet es hasznalhatja az okossagat, tehetseget.

Es ezt mar leirtam ki tudja hanyszor: 1989-ben beszelgettem a Georgetown University orvosi fakultazsanak a dekanjaval. Aki nyiltan elismerte, hogy az 50-es evekben jelenlevo 1:50 -est tuljelentkezest felvaltott egy 1:3 -hoz tuljelentkezes. En ezt gyanitottam (a pereskedesek, eszmeletlen malpractice biztositasok miatt) es pont ezert kerdeztem. Mit gondolsz, ez meddig fog tovabb sullyedni, ha az orvosok egy allamositott egeszsegugyi strukturaban kell hogy dolgozzanak?

Lesz orvoshiany? Nem, mert aki azelott esetleg csak valami irodai papirtologato lehetett, most tart karokkal lesz fogadva az orvosegyetemen. Vagyis orvoshiany ugyan nem lesz, de a minoseg csokkenni fog. Kell hogy csokkenjen.
Előzmény: Törölt nick (44569)