Mi az oka annak, hogy a TV-nál 20 évvel a többi helyről való eltűnése után is alkalmaztak még kalauzokat?
Mozgó kalauz mennyire volt jellemző az elmúlt 10 évben?
Az én vas megyei emlékeim mind a 80-as évek első feléből származnak! (meg némiképp Zala megyéből)
Vas megye: Már a 70-es évek végén volt jópár KN-es busz, és egyre kevésbé lehetett látni mozgó kalauzt, míg a 80-as évek közepére eltűntek. Ülőkalauz pulpitussal a 280-as helyközi változatán volt, az új építésű csuklósokon is, de pár év után eltűnt.
Zala megye: Vas megyében már a 70-es évek végén a pénzbedobós automatákat alkalmazták, a helyi járatokon, de Zala megyében csak a 1980-81 körül tértek át erre, hogy pár év után itt is a lyukasztós rendszer terjedjen el. Addig a városi járatokon perselybe kellett dobni a pénzt, és a sofőr adta a jegyet! A külterületi járatokon meg (ha helyközi busszal volt kiadva), mozgó kalauz volt.
Keszthelyen találkoztam még a hévízi járaton ülőkalauzzal. Sima helyijáratos 280-ason a 3. ajtó helyén volt, ha jól rémlik. De ez is a 80-as évek elején.
Azóta nem emlékszem, hogy kallert láttam volna buszon. (csak egyszer, de az különmenet volt, így direkt ezért volt ott)