Mr Spock Creative Commons License 2009.11.02 0 0 44553
"havi 10 dollart"

Na nem egészen. Ennél azért sokkal több.
Ez úgy működik,hogy a dolgozó és a munkáltató egyaránt fizet a a dolgozó után. Az államkaszába folyik be. Ennek két része van. Az egyik része a nemzeti biztosítási alapba megy a másik ahhoz a betegbiztosítóhoz akinél az ember van.

Felreertettel. En nem az ottani biztositasi rendszerre probaltam ramutatni, hanem maganak a biztositasnak a koncepciojara. Probald ujraolvasni a 44549-es hozzaszolasomat. A tüzbiztositas csak egy mesterseges pelda volt, hogy mire alapul a biztositas koncepcioja. Ami, ha normalisan mukodik, elmeletileg nem szabadna, hogy kormanysegitsegre meg mindenfele más penzalapokra legyen szuksege.

Ugyan a Kadar Magyarorszagon nem kellett egeszsegugyi biztositas, de volt egy csomo mas biztositas. Azok bizony a kormanytol egy fillert sem kaptak (az akkori Allami Biztosito), es megis nagyszeruen mukodtek. Honnan tudom mindezt? Neveloapam az akkori Allami Biztosito vezeto helyettes jogtanacsosa volt, abszolut szakbarbar, imadta a szakmajat es allandoan arrol beszelt otthon. Tini korom kozepere, erdekelt vagy nem (egyebkent erdekelt) majdnemhogy "szakerto" lettem a temaban. Minden este a vacsoranal az volt a tema.

Amugy tragikus tortenet. Ő volt az igazi szakember. Haromszor helyeztek a feje felé egy vezeto jogtanacsost, akiknek gőzuk nem volt a biztositasi jogrol, mindegyiket apam tanitotta ki. Hogy lehetett ez? Apam nem volt parttag. Mind a harom esetben majdnemhogy konyorgott neki a vezetoseg, hogy "Bandikam, lepj be a partba es azonnal te lehetsz a vezeto". Apam nem volt hajlando, elvbol. Furcsa, erdekes ember volt, hiszen soha nem szidta a rendszert, ez volt nagyjabol az egyetlen ilyen megnyilvanulasa.

Szinten: biztositasi ugyek folyaman sokszor probaltak megvesztegetni. Soha semmit nem fogadott el. Nem azert mert felt attol, hogy esetleg lebukik, hanem azert mert tenyleg egy talpig becsuletes ember volt, minden mas viszonylatban is.

Furcsa az elet. Soha nem voltunk joba amig elt. Ismetlem, neveloapam volt, nem edesapam. Volt egy sajat lanya anyamtol akit imadott. En nagyjabol "levego" voltam neki, soha nem bantott, de soha nem is torodott velem. Olyan 2 evvel halala elott "elegyedtunk szoba", azt hiszem akkor ertette meg, hogy en voltam az egyetlen aki igazan odafigyelt azokra a dolgokra amirol beszelt, es en voltam az egyetlen aki egyaltalan megertette. De ez mar tul keso es tul feluletes volt, mert 55 eves koraban szivinfarktusba meghalt.

En meg csak evekkel kesobb jottem ra, hogy alapjaban mennyire ertekes ember volt. Sorry az OFF-ert, de ez most kijott belolem.