Másképp kérdezve: az "átlagos" apuka el tudja tartani a családját csak az ő fizetéséből?
(nyilván tudom, hogy ha a feleség dolgozik, akkor az ő fizetésével persze több a háztartás bevétele, de az érdekelne, hogy mi az általános viselkedés)Nekem errol a temarol (az egymondatos valaszomon kivul) van egy altalanos elmeletem. Akarki aki nem ert ezzel egyet, ne vitatkozzon, mert en amugysem tudom bizonyitani az elmeletemet, ami pusztan "common sense" alapon van meg.
Az 50-es evekig a tipikus amerikai csalad ugy nezett ki, hogy volt egy apuka aki dolgozott, volt egy anyuka aki otthon maradt, gyerekeket nevelt, intezte a haztartast, stb. Persze hogy leteztek dolgozo nők, de nem az volt a tipikus, nem az volt az atlagos.
A 60-as evek sok minden "uj esemenyt" hoztak, ezek kozott a feminizmus nagy eloretoreset. Hogy "ki mondta hogy nekunk otthon kell ulni es gyereket nevelni, miert ne tanulhatnank, dolgozhatnank", stb. Ennek a helyessegen vagy helytelensegen most nem erdemes vitatkozni, mert NEM ERROL VAN SZO.
Mirol van szo? Arrol, hogy az egesz amerikai gazdasagi struktura alapjaban erre volt beallva. Tehat a munkasok, vezetok, osszege annyi volt amennyi volt es igy mukodott az amerikai gazdasagi elet. A zome ferfi volt. Na most. Azota eltelt nehany evtized. Azt tudjuk, hogy munkaHELYEK nemhogy nem nottek szamszeruleg, hanem csokkentek (tavol-keletre vandorlas). Megis, a feminizmus ilyen foku eloretorese miatt (annak kovetkezteben) a nők millioi elmentek dolgozni. Na de hova? Honnan lett hirtelen annyival tobb munkahely?
Szerintem (es ez igazan a velemenyem amit nem tudok bizonyitani) egyszeruen krealva lettek. Olyan munkahelyek amikre semmi szukseg igazabol, de megis vannak. Miert vannak? Mert olyan torvenyek lettek hozva, miszerint ha X munkahelyen, nincs Y% fekete Z% nő, Q% mittudomen milyen mas "kisebbseg", akkor az allam (kormany) kerdore vonhatja ezeket, es kulonbozo pereknek, bunteteseknek vannak kiteve. Tehat inkabb letrehoztak kamu poziciokat, es oda felvesznek noket, mas kisebbsegeket. Nekem ez a sajat szakmamban kristalytisztan megmutatkozik. Mint irtam, dolgoztam már olyan korhazban, ahol mondjuk volt 10 orvos (kis falubeli korhaz), es 300-400 "alkakmazott", akiknek a zome nem volt az orvosi szakmahoz kapcsolatban (tehat nem nőverek, laborosok, stb.). Hanem burokratak, papirtologatok. Olyan poziciokban amik a multban nem is leteztek. Es erdekes modon, azoknak nagyjabol 100%-a nokkel volt feltoltve.
Kedvenc peldam a "Quality assurance" (vagyis "a minoseg biztositasa") iroda. Ahol 10-20 nő, kozepiskolai vegzettseggel, a korhazban levo tevekenysegek minoseget ellenoriztek. Ami mondjuk egyenesen vicces, ha a kepzettseg es egy korhazban torteno aktivitas MEGERTESEROL van szo. Egy kozepiskolat vegzett Kovacs Jolan tenyleg megertheti, hogy a mutet amit en vegrehajtottam, az tenyleg minosegi szinten volt vegrehajtva vagy nem?
Senki nem probaljon valaszolni vagy vitatkozni, nincs ertelme. Kovacs Jolan nem ertheti meg. Na de mégis fel lett veve, pozicioba lett teve ÉS fizetve van. Na most, Kovacs Jolan miatt a korhaz osszbevetele nem lesz magasabb. Es persze mindez nemcsak Kovacs Jolanra, nemcsak a korhazakra, hanem Amerika egesz gazdasagi strukturajara vonatkozik. Ez a "kibovitesi" jelenseg mindenhol megtalalhato. USA-ban elok: tudjatok hogy a legtobb grocery store-ban, department store-ban, van eszmeletlen mennyisegu penztart (10-20, neha még tobb is). Latott mar akarmelyiktek, mind a 20 penztarnal embereket sorbaállni? Ugye nem. Az esetek tobbsegeben 3-4-5 van nyitva, de ha ott az egyiknel sor van, azonnal kinyitnak egy masikat. Latott már valaki ferfi penztarost? Mert en még soha. Tenyleg kell 20 penztar? Nyilvanvaloan nem.
Tehat mi is tortent igazan? Nőknek poziciokat kellett letrehozni, ha kellett, ha nem. Mivel a profit ettol nem lett tobb, ahhoz hogy megis fizessek a nők millioit akik hirtelen munkaert jelentkeztek, a ferfiak fizetesebol kellett egyre tobbet lecsippenteni. Es mivel ez egy tobb evtizedes folyamat volt, igazabol senki nem vette eszre.
Amit viszont mindenki eszrevett, az mindennek a teljesen logikus kovetkezmenye volt. Az, hogy ma ugyanazt az eletszinvonalat fenn lehessen tartani, bizony a ferfinek is, meg a nőnek is dolgoznia KELL ma már. Mert ezze valt maga a struktura. Az egyedi Kovacs Jolan ferje (manusa, akarkilye) eleve kevesebbet keres, tehat Jolannak most mar nem kenye-kedve szerint mukodik ez az egesz, hanem ha ugyanolyan jol akar a csalad elni, mint az 50-es evekben amikor a csaladok zomeben csak a fefi ment dolgozni, bizony neki is el KELL menni egy munkahelyet talalni es ott fizetest kapni. Es a ketto egyutt valoszinuleg annyit keres, mint annak idejen a ferfi keresett (ez persze ennel bonyolultabb, de ez az alapfelallas).