.ETNA. Creative Commons License 2009.10.28 0 0 337
Hm, ez jó kérdés:-))
Általában bekapcsolás után magától automatice az alapprogramra és a normál legnagyobb méretű kenyérre közepes színnel áll be a gép, ha szerencséd van ezt meg is teszi. Nálad pluszban lehet állítani a kérget (kruste), hogy ez milyen eredménnyel jár, csak sejtem... a miénken nincs ilyen választás. Tehát nálad választani kell, hogy brot(kenyér) vagy kruste.... esetleg mindkettő.... ezt én sem értem igazán:-) Ha kész és mindent mutat a kijelző, nyomd meg a startot és kész.

Ha nem áll be alapból semmire,:
- akkor az áram alá helyezés után nyomd be a brot= kenyér gombot,
- az auswahl gombbal válaszd ki a 11-ből a szükséges programot,
- állítsd be a kg-ot és válassz színt (szerintem a timer -idő gombot nem kell
nyomkodni, csak ha a gép által megadott időtől el akarsz térni, de azért leírom
nálunk melyik progi meddig tart) és
- végül nyomd meg a start gombot.

Amikor lejárt az idő (számol visszafelé) megnyomod a stop gombot, kihúzod a dugóját, és felnyitod, kiveszed (vigyázz meleg!) a "tartót", kiborítod a kenyeret, kicsit vársz, hogy hűljön és ehető, zacskózható stb.:-))

Leírom még, ami a mi gépünk használatijában szerepel:
Amikor először bekapcsolja a gépet (gondolom az áram alá helyezést érti ezen) a következőt láthatja a kijelzőn: Alapprogram 1-es - ez a szám megjelenik a kijelzőn kisebb méretben,bal oldalon lent és ott az idő is: 3:30 ez a legnagyobb szám. Aztán a kis nyíl rámutat a 2 lb-re (2 fontos kenyér, ami nálad lehet 500 gr,750 gr, vagy 1 kg), és a medium (közepes) színű kenyérhéjra.
Tehát, ha normális 1 kg-os kenyeret akarsz sütni, azt tedd alapprogramon, 1 kg-ra állítva és közepes -mittel - kenyérhéj szín variációval (a hell a világos, a dunkel a sötét, de ezt biztosan tudod).

A saját gépünkön:
1 Alap proginál (3:30 óra)lehet színt és méretet állítani.
2 Gyors proginál (1:58)nem állítható a cipó mérete.
3 Francia proginál (3:50) nem állítható a cipó mérete. (ez levegősebb - kicsit kalácsosabb kenyeret ad)
4 Rapid progi (1:52)a gyors progihoz hasonló, de rövidebb idő alatt készül el, cipó méret nem állítható, főleg gluténmentes receptnél használják.
5Teljes kiőrléső progi (3:40) hosszabb dagasztás és kelesztés
6 Sütemény (2:00) ebben a progiban a szín módosítható
7 Tészta (1:50) progi szín és cipó méret nem állítható - nincs sütési fázis (pl. pizzatésztához ezt használom)
8 Sütő (1:00) előkészített tészta esetében csak sütés van
9 JAM (1:20) Lekvárkészítés: keverő+melegítő progi
10 Előkészített kenyér progi (3:20) kifejezetten az előre bekevert félkész kenyerekhez

Nálad a jelentések németről-magyarra: az
1-es a normál, a
2-es a vollkorn - szerintem a teljes kiőrlésű,
3 weiss =fehér kenyér,
4 schnellback - gyors sütés,
5 süsses - édes kenyér - szerintem ez olyan, mint kb. nálunk a francia kenyér-kalács progi,
6 kuchen backen: sütemény sütés,
7 nur backen - csak sütés program (mint nálam a 8-as előkészített tészta esetén)
8 nudelteig: nyers tészta - metélt - nem tudom ez mi lehet
9 hefeteig - élesztős tészta ... ?? hm--- szerintem ezzel lehet pizzatésztát dagasztatni+kelesztetni (majd utána a sütőben sütöd meg)
10 butter - vajas (kenyér) ... nem tudom
11 marmalade: lekvár főzése

Hát kb. ennyi, majd írj, sikerült-e !!
Előzmény: Jani71 (336)