Tápról, Győr-Moson-Sopron megyéből is szól egy tudósítás 100 kilós kivitermésről, az sem Zala. Természetesen a cikk tele van a jól megszokott hiedelmekkel és sematizmusokkal, de a gazdának szerencséje, hogy legalább a rövidcsapos metszés szarvashiábáját nem követi el:
http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/magyar_kiwi_100_kilos_termes_tapon/2077796/
Táp – Nem akármilyen szüret volt a napokban a Bakonyalján: több mint 100 kiló kiwit adott egy tápi fa. A gazda, Nagy Imre még 18 éve vásárolt egzotikumként kiwifát, s bő nyolc-kilenc éve élvezi a gyümölcsfa terméseit.
„Négy éve adott először ilyen rengeteg gyümölcsöt a több méter magasra nőtt fánk, azóta minden évben 100 kiló felett szüreteltünk. S hogy mi a fa titka? Nehéz erre válaszolni. Az biztos, hogy remek déli napsütést kap nyáron, s így legalább hét órán keresztül érlelik a sugarak a gyümölcsöket naponta" – magyarázta a tápi termesztő.
Nem kell félnie Új-Zélandnak
„Az egész hobbiként indult, de most már szerencsére évről évre annyi gyümölcsünk van, hogy mind a családtagoknak, mind a barátoknak tudunk belőle adni. Újabb kiwifák nevelését azonban nem tervezem, mert nem volna számukra megfelelő hely az udvarban. Így az új-zélandi kiwi termesztő gazdáknak sem kell tartaniuk magyar konkurenciától" – jegyezte meg tréfásan Nagy Imre.
Egyben utalt arra is, hogy a távoli országban található a világ legnagyobb kiwi termő földje.
Érdekesség egyébként, hogy a kiwi a hagyományos magyar gyümölcsökkel szemben nem nyáron, s nem ősz elején, hanem november első heteiben érik meg a szüretelésre. (...)