Mr Spock Creative Commons License 2009.10.25 0 0 44513
A pre-existing conditiont rogton ki lehet loni azzal, ha kotelezove tesszuk az egeszsegbiztositast es kinalunk egy public optiont azoknak akik nem tudjak a privatbiztositot megfizetni. Erre valo az ado.

Ugyan szep dolog a privatiskola de ha tankotelezettseg van akkor kotelezo biztositani iskolat is hozza.

Ha kotelezo az egeszsegbiztositas akkor rogton megszunik az a problema, hogy ki lenne olyan bolond, hogy biztositsa magat mig egeszseges. A valasz roviden: Mindenki.

Akkor, ne is haragudj, de nem igazan ertetted meg cikkemet, vagy el kell még olvadnod amit a "vicious cycle"-rol irtam. Mert ha a perek meg lennenek fekezve, akkor az orvosnak nem kellene mondjuk 120 ezer dollarral evente tobbet behoznia mint amennyit tenyleg keres a gyogyitasi tevekenysegevel, csak azert hogy a biztositast ki tudja fizetni, nem kellene extra teszteket rendelnie, feleslegesen korhazba utalni pacienseket csak azert, hogy vedje magat perektol, tehat kevesebbet kellene kerni a betegtol (vagy inkabb a biztositotol), a biztositonak kevesebbet kellene fizetnie a korhazaknak, amik kevesebbert kapnák a gyogyszereket, orvosi muszerektol kezdve az ágytálig minden, mert a gyogyszergyaraknak, cuccgyaraknak ugyanugy milliokat kell kolteni tort elleni biztositasra, plusz olyan tevekenysegekre, aktivitasra, gyartasi folyamatra, amikkel a pereket probaljak csokkenteni. Es akkor a biztositok a szabadverseny alapjan kenyszerulnenek visszamenni az eszmeletlen szamokrol normalis szamokra, mert nem kellene eszmeletlen szamokat kifizetniuk.

Nem, sajnos nem megy ez. Tenyleg, még az intelligensebbje sem erti meg ennek az egesznek a komplexitasat, es egymasba nyulo osszefuggeseit. USA valami 14%-at a GDP-nek kolti most egeszsegugyre. Vagy ha nem, akkor is a vilagon a legmagasabb szazalekot. Na de HOL A PENZ? Mert az orvosok (inflaciot beszamitva) nem keresnek tobbet mint mondjuk 5 evtizeddel ezelott. Nem a korhazigazgatok visznek haza 70 millios bonuszokat. Noverek, mas egeszsegugyi dolgozok a szakszervezetek miatt ugyan munkajuk ertekenel valamivel tobbet keresnek, na az elkoltott penznek ez is csak egy elhanyagolhato hanyada. A gyogyszer, muszer, cuccgyarak tulajdonosai nem szegenyek, de ők sem tartoznak a szupermilliomosok koze. Akkor megis HOL A PENZ? Mert nem az egeszsegugyet nyujtok zsebeben.

A biztositok zsebeben, az ugyvedek zsebeben. Es persze azoknak a zsebeben akik a (tudtommal) kizarolag USA-ban letezo "class action" perek folyaman, a kulonbozo entity-bol kisajtolt milliardokon osztoszkodnak. Tehat azoknak a zsebeben, akiknek semmi kozuk az egeszsegugyhoz. Vagyis az elkoltott TOTAL amit az orszag nem tud maganak megengedni.

Az adott korulmenyek kozott mindenkinek kotelezove akarod tenni a BIZTOSITAST?
Ez egy teljesen elmebeteg megkozelites (nem a te reszedrol, csak ugy nagy altalanossagban). Vagy mindezt, a TOTAL-lal egyutt, az allam kezebe akarod venni?
Attol még egy centtel sem lesz olcsobb, csak azzal aranyosan nagyobb adokat lesz az allam KENYTELEN beszedni, de a koltsegek azonosak maradnak, persze egy burokracia plusszal a kormany reszerol. Ami szinten olyan penz, aminek semmi koze magahoz az egeszsegugyhoz.

Menj vissza a cikkem legeslegelejere. Ott mondom ki, hogy akarmilyen metodus, ami nem a TOTAL csokkenteset celozza meg, az nagyjabol bukasra van itelve.

A TOTAL-t meg csak ugy lehet csokkenteni minosegcsokkentes nelkul, ha azoktol veszik el a penzt, akik nem nyujtanak egeszsegugyet.

Probald a "big picture"-t vizsgalni, egyeni story-k helyett. Legyen mar egy ember rajtam kivul aki igazan megerti. Mert ami most van, en azt mar ket evtizeddel ezelott tudtam hogy igy lesz. Es le is irtam, tehat tudom bizonyitani. Bár megtalalnam az ujsagcikket amit rolam irtak 1988 Februarjaban amikor Washington D.C.-ben eltem. Illetve.....az egy velem valo interju volt. Na mindegy......belefaradtam ebbe az egeszbe. Majdnem 62 eves vagyok, mire ez az egesz teljesen elrohad, ugysem leszek az elok soraban.
Előzmény: Törölt nick (44511)