Bosszanto....hosszu valaszt megirtam, de valami miatt egyszeruen eltunt. Az Index akadozik az utobbi idoben. Na akkor roviden.
Peldakat hoznek de munkambol titoktartasi okok miatt nem lehet.Ha sem nevet, sem helyet nem irsz, nincs titoktartas megsertve, hacsak nem valami szuper-specifikus dologrol van szo ami rendkivul ritka.
Nem kelloszamu vizsgalat, nem kelloszamu betegen es nem minden celcsoporton gyerekek, terhesek nincsenek vizsgalva de a gyogyszert azert felirjak nekik is, tapasztalat alapjan, ha van tapasztalat, van, ha nincs-nincs.Mert nincs az a gyogyszergyar, amely mereszelne terhes nokon akarmit is kiserletezni.
Gyerekeken is csak rendkivul kiveteles esetekben folytatnak kiserleteket. Igy is 5-10 evbe kerul amig az FDA engedelyez valamit. Nincs kiut. Ha jo a gyogyszer, elobb utobb gyerekgyogyaszok kisebb adagban ki fogjak probalni. Aztan ha hatekony annak hire megy es hasznaljak. Mi (OB-GYN) is hasznalunk nem FDA elismert gyogyszereket terhes nokon, mert mondom, majdnem semmi nincs hivatalosan "okay"-zva terhes noknek. Kategorizaljak, A,B,C,D csoportba. Az A csoport ami kikiserlezett modon bizonyitottan minden mellekhatas nelkul van terhes nokre. En meg SOHA nem talaltam A kategorias gyogyszert. B van egy csomo. De azokhoz mar oda van irva, hogy igazi tudomanyos kiserlettel nincs bizonyitva hogy nem okoz kart. A C meg az az, ahol szinten nem volt kiserletezes, de tapasztalat alapjan X,Y, Z zavarokat okozhat. A D meg bizonyitottan karos.
....a kettes-harmas gyogyszerkombinaciok kifejlesztese amely nehezkesse teszi a mellekhatas figyelest es az optimalis dozisbeallitast, kb. olyan mint a TV dinner. Meg lehetne venni kulon is a krumplit meg a sonkat de adjuk el osszecsomagolva krumplisonka neven.Ennek semmi koze a haszonhoz, vagy akarmilyen ilyesmihez. A legtobb kombinacio logikus, mert amugyis egyszerre hasznalnak, mert valamikor ugy hasznaltak. Amikor en elkezdtem praktizalni, klimaxos noknek kulon kulon kellett esztrogent es progeszteront szedni (Premarin, Provera). En emlekszem hogy "duhongtem", hogy miert nem csinalnak egy kombinaciot ebbol. Egyszer fel is hivtam egy gyogyszergyarat, es mondtak, mert az FDA nem hajlando megengedni. De aztan teltek az evek es kijott a kombinacio (Prempro). Na aztan jott a mellrak cirkusz, ami teljes bogusz, es kizarolag az ugyvedek zsebet tolti milliokkal.
FR2 komment: Miert kell tobbet fizetni magasabb bizonyos foldrajzi regiokban az orvosoknak malpractice biztositasra?
Ezt nagyon nehez elhinni de en tapasztaltam 8-9 evi munkam soran az USAban amelynek soran kb az allamok 2/3-aban dolgoztam, hogy vannak kulonbsegek regionalisan az ellatas szinvonalaban.Nyilvanvaloan. Picsafalva USA-n valoszinuleg az ellatas nem azonos azzal amit a Mayo klinik-en kapsz. Na de az nem az orvosok minosege miatt van, hanem korhazak nagysaga, ellatottsaga, szervezettsege, iranyitottsaga miatt. A legutolso korhazban ahol dolgoztam, semmi mas nem volt mint egy pici kis ER, egyket belgyogyasz, FP, egy gyerekgyogyasz, es ket szulesz-nogyogyasz. Kesz. Meg igazi rontgentorvos sem volt, a kepeket az interneten kuldtek valahova, es ott nezte meg csak egy orvos egy kepernyon (ahol nem lehet ugyanolyan jol latni dolgokat).
Na de maguk az orvosok nem voltak rosszabbak. Attol hogy en odamentem, nem lettem hirtelen egy rosszabb orvos. Na jo, mondjuk annyit elismerek, hogy az a korhaz speciel kritikan aluli volt, de ez egy masik kerdes. NA DE.....ha azt hiszed, hogy itt volt a legmagasabb a malpractice premium, akkor nagyon tevedsz. Mert csak egy hanyada volt annak, amennyibe kerult amikor Washintgon D.C.-ben dolgoztam, komoly, felszerelt, nagy korhazakban. Csakhogy ott tobb ugyved volt, tobben pereltek szazalekaranyban. Szoval nem az ellatas minosegetol fugg!
FR2 comment: Van-e "vedekezo" orvosi magatartas, felesleges vizsgalatok vegzese a perek kivedese erdekeben?
Biztosan van, ez koztudott dolog. De szemelyes tapasztalataim nem tamasztjak ala, szerintem hamarabb felirjak a csaladorvosnal a gyogyszert minthogy rendesen kivizsgaljak a beteget mert tobbet hoz a konyhara ha tobb beteget latnak el es kevesebbet foglalkoznak eggyel. majdnem minden alapellato orvosnal sepruvel a kezben folyik a rendeles.Szakorvosoknal kevesbe, ott tisztessegesebben kivizsgalnak, de ott sem tapasztaltam felesleges vizsgalatokat.Erre vannak statisztikak. A felesleges tesztek egy nem is vitatott kerdes. Lehet hogy a helyi csaladi orvosnak nincs ideje ezzel bajlodni, de mindenki masnak igen.
Kedvenc peldam: elesel, beutod a fejed, van egy kis pup rajta, vagy esetleg egy centis seb. Menj be egy ER-ban USA-ban, es biztosra veheted hogy lesz egy CT scan-ed. Mert mondjuk 1 a 10,000-bol lehet hogy van egy subdural hematoma.
Na most a nagy kerdes, hogy jobb-e az ellatas azaltal, hogy azt az 1-et diagnosztizalni fogjak? Persze hogy jobb, na de ez az a minoseg-SZINT amit még USA sem tud maganak megengedni (mint orszag). Mert ezen az alapon még jobb lenne a szint, ha mind a 10,000-et a korhazban tartanak 2-3 napra megfigyelesre. Na de.....
Az EKG elkeszitese fel(!) oraba kerult. Megkerdeztem az orvost, hogy hogy jutott a gephez, kiderult valamikor a kilencvenes evekben selejteztek le egy korhaz surgossegi osztalyarol,...Es? Gondolod hogy a ma legyartott, husszor annyiba kerulo EKG gepek mast mutatnak? Nem mutatnak mast. Ha az orvos ert az EKG leolvasasahoz, hajszalpontosan ugyanazt a diagnozist kepes elerni. A "fel oraba kerult" tulzasnak tunik, HACSAK nem valami arrhytmiara gyanakodott, es vart hogy megjelenjen, mert kulonben normalis volt a tracing. Nekem ez egyebkent egy "fejlovesem" volt, mert sokszor amikor en arra gyanakodtam (es hallottam a fonendoszkopommal), a 10 masodperces "strip" nem mutatta, es jott vissza a normalis diagnozis, holott biztos voltam abban, hogy nem az. Az alternativa persze a Holter monitor (24 oras EKG). Egy "feloras" EKG egy lelkiismeretes orvost takar inkabb, mint egy nem elegseges EKG gepet.
Nemegyszer neznek ram, mint borju az ujkapura ha megkerdezem, hogy a centrifuga hanyas fordulatszammal megy,Attol fugg hogy kitol kerdezed meg. Ha novertol, akkor nem lehet egy racionalis elvarasod hogy tudja.
nemhogy evi karbantartas, ugyanmar, kit erdekel. Ma mar minden gepet ugy adnak el, hogy van hivatalos karbantartasi ideje. Csak azt nem tudja mindenki a korhazban, csak az aki ezert felelos. Sőt, a company meg fog jelenni, ha masert nem, mert azert is fizetve vannak.
"These developments did NOT add any quality improvement to the product."
FR2 komment: De adtak.
De en most megyek aludni, ezt mar nem fogom kifejteni.Ne is fejtsd ki, mert a valaszom mar meg is van ra. Persze hogy adtak....valamennyit. Csakhogy a plusz minoseg nem nyilvanul meg olyan szazaleku javulasban amit.........es itt jon megint ugyanaz a kerdes..........az orszag meg tud maganak engedni. A problema USA-ban nem az, hogy nem jo az egeszsegugyi ellatas, hanem az, hogy (allitolag...ez sem igazan igaz) tul sokan nem tudjak maguknak megengedni. Na de mondjuk hogy igaz. Gondolj bele: adott egy darab vas es egy darab fa. Abbol lehet egy kalapacsot csinalni, ami a szukseg munkak 95 szazalekat kepes lesz elvegezni. Na de.....ahhoz hogy a szukseges munkak 97 szazalekat meg tudja csinalni, akkor mar olyan vasat kell hasznalni ami joval dragabb. Es ha azt akarod hogy a munkak 99 szazalekat meg tudja csinalni, akkor mar kulonleges fem, kulonleges fa kell hozza es a tobbszorosebe fog kerulni a kalapacs eloallitasa. Minden normalis tarsadalom el kell hogy fogadjon egy arany kozeputat, kulonben tonkremegy.