Jézus és a lélek:
"Erre Jézus azt mondta: "Bizony, bizony, mondom neked: Aki nem vízből és (Szent)lélekből születik, az nem megy be az Isten országába."
"Jézus ezt felelte neki: "Ha ismernéd Isten ajándékát, s azt, aki azt mondja neked: Adj innom, inkább te kértél volna tőle, s ő élő vizet adott volna neked."
"Uram - mondta erre az asszony -, hiszen vödröd sincs, a kút pedig mély. Honnan vehetnél hát élő vizet?
Csak nem vagy nagyobb Jákob atyánknál, aki ezt a kutat adta nekünk, s maga is ebből ivott a fiaival és állataival együtt?"
Jézus azt mondta neki feleletül: "Aki ebből a vízből iszik, újra megszomjazik.
De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne."....
Az Isten lélek, ezért akik imádják, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk."
"Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne.
Engem az élő Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik....
Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: "Botránkoztok rajta?...
A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Hozzátok intézett szavaim lélek és élet,"
"Az ünnep utolsó, nagy napján Jézus a templomban volt és fennhangon hirdette: "Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék,
aki hisz bennem: belsejéből az Írás szava szerint élő víz folyói fakadnak."
Ezt a Lélekről mondta, amelyben a benne hívők részesülnek. A Lélek ugyanis még nem jött el, mert még nem dicsőült meg Jézus."
J.E.
Látható,hogy a víz mintha ugyanaz lenne mint a lélek,analógiában van vele.A víz mint az élet víze,örök élet forrása rendszeresen vissza tér más mítoszokban is.A lélek valamiképpen tényleg olyan mint a víz,nem szilárd vagy merev,kicsúszik a kezünkből,hullámzik(akár a hangulatunk).Mivel nem statikus nehezen megfogható vagy magyarázható.Ugyanakkor nincs élet nélküle.A lélek is mintha a lényegünk lenne,annak ellenére,hogy az intelektus nem sokat tud kezdeni vele. A lélek gyakori analogiája még a hold.A mítoszokban mind a kettőt nőneműnek szokták bemutatni.Ezért tartják a szentlelket is sokan nőnek.Mintha ezek a dolgok a valóság egy mélyebb szintjén egy és ugyanazok lennének.
A pszichóanalizis során az álomban megjelenő víz az érzelmi világot azaz lelket
szimbolizálja.
Jung vezette be az anima fogalmát a férfiak "lelkét"tudattalan egy részét jelenti ami mindig nőnemű.A nők animusza pedig mindig férfi.
A mitoszokban a vizeknek szinte mindig istennőjűk van.