Jol van, nem birtam tovabb a szemrehanyo pillantasokat, elolvastam az Expert Witnessig.
Par megjegyzest irtam a szelere (kepletesen). Peldakat hoznek de munkambol titoktartasi okok miatt nem lehet. Viszont van par peldam sajat eletembol, ezeket mondanam. Csak azokat a reszeket emeltem ki amelyekkel nem ertek egyet, amikkel egyetertek azokat nem. A tema nem valo ide, egyreszt angolul van, nem mindenki erti, ezert csak feluletesen par szoval reagalnek, meg ez tipikusan beszelgetos tema, na majd egyszer egy topiktalin valahol az Izrael-Amerika-Budapest- Miskolc tengelyen a virtualis kavehazban. Mindezeket elorebocsatva.
Spock:Extending the target
The underlying principle was the same: medicine is an imperfect science,
a medical equipment or medications were/are expected to function in a poorly
known environment, known as the human body. Naturally, the possibility of an
unexpected result, without any negligence, was and still is very high.
Hospitals, pharmaceutical companies, medical equipment manufacturers, physicians were targeted
FR2 komment: Miert valt szuksegesse az orvosperek kiterjesztese korhazra, gyartora, barkire aki a beteggel kapcsolatba kerul?
Nem kelloszamu vizsgalat, nem kelloszamu betegen es nem minden celcsoporton gyerekek, terhesek nincsenek vizsgalva de a gyogyszert azert felirjak nekik is, tapasztalat alapjan, ha van tapasztalat, van, ha nincs-nincs.
Uj indikaciok raeroltetese a mar piacon levo gyogyszerekre, hogy megegy bort le lehessen huzni roluk, ez kulonosen akkor tortenik amikor kezd lejarni a 20 ev licensz ido, pl. a bevalt magasvernyomas gyogyszerrol kiderul, hogy kulonbozo szivbetegsegekben is segit (vagy nem), aztan a kolesztericsokkento gyogyszerek legioja amelyeknek mellekhatasuk boven van de a mortalitasi ratat vagy csokkentik vagy sem, a kettes-harmas gyogyszerkombinaciok kifejlesztese amely nehezkesse teszi a mellekhatas figyelest es az optimalis dozisbeallitast, kb. olyan mint a TV dinner. Meg lehetne venni kulon is a krumplit meg a sonkat de adjuk el osszecsomagolva krumplisonka neven.
Ennek a penzcsinalo gepnek az egyetlen celpontja a beteg, belole kell kicsiholni minel tobbet es minel gyorsabban, mielott a masik gyogyszergyar megeloz. Az eredmeny sokszor katasztrofa.
Spock: It is also well known, that the cost of liability insurance greatly depends on geographical location.
FR2 komment: Miert kell tobbet fizetni magasabb bizonyos foldrajzi regiokban az orvosoknak malpractice biztositasra?
Ezt nagyon nehez elhinni de en tapasztaltam 8-9 evi munkam soran az USAban amelynek soran kb az allamok 2/3-aban dolgoztam, hogy vannak kulonbsegek regionalisan az ellatas szinvonalaban. Hogy ez mitol van nem tudom de megfigyeltem, hogy vannak regiok ahol az orvosok penzehesebbek es ennek nagyon komoly qualitasbeli kovetkezmenyei vannak.Mivel nem vagyok benne az insurance businessben nem tudom, hogy az altalam gyengenek latott regiok egybe esnek e a biztositok altal gyengenek itelt regiokkal.
Spock: Defensive medicine
FR2 comment: Van-e "vedekezo" orvosi magatartas, felesleges vizsgalatok vegzese a perek kivedese erdekeben?
Biztosan van, ez koztudott dolog. De szemelyes tapasztalataim nem tamasztjak ala, szerintem hamarabb felirjak a csaladorvosnal a gyogyszert minthogy rendesen kivizsgaljak a beteget mert tobbet hoz a konyhara ha tobb beteget latnak el es kevesebbet foglalkoznak eggyel. majdnem minden alapellato orvosnal sepruvel a kezben folyik a rendeles.Szakorvosoknal kevesbe, ott tisztessegesebben kivizsgalnak, de ott sem tapasztaltam felesleges vizsgalatokat.
Spock: Hospitals were also sued regularly for the "failure of proper
maintenance of equipments and objects"
FR 2 komment: Miert kell rendszeresen karban tartani az orvosi gepeket?
A family physician rendelok nagy resze rendkivul gyengen van felszerelve, pl. a ferjem orvosanal olyan muzealis erteku EKG van amelyet en meg nem lattam, otthon Magyarorszagon sem. Az EKG elkeszitese fel(!) oraba kerult. Megkerdeztem az orvost, hogy hogy jutott a gephez, kiderult valamikor a kilencvenes evekben selejteztek le egy korhaz surgossegi osztalyarol, 150 kemeny dollart fizetett erte. A gep termeszetesen senki altal sincs karbantartva. Saccra 70-es evekbeli.(Felajanlottam, hogy megvennem de nem adta LOL) Ezekutan 100 dollaros szamlat kaptunk az EKG-rol, aminek a minoseget enyhen szolva is megkerdojelezem es szukseg eseten egy malpractice ugyvednek nyert ugye lenne.
Az en doktoromnal a rontgen gep van kritikan aluli allapotban de azert hasznaljak, fel nem ujitanak.
Teljesen egyetertek a perlokkel. A gepeket rendszeresen karban kell tartani, ha megbizhato eredmenyeket akarunk. Ha nem, akkor lehet leselejtezett EKG meg fekete rtg film is, amin kiserteties arnyak jelentik a szivkonturt – vagy gephibat, tudja a fene.A levet a beteg issza. Korhazi pelda: Nemegyszer neznek ram, mint borju az ujkapura ha megkerdezem, hogy a centrifuga hanyas fordulatszammal megy, nemhogy evi karbantartas, ugyanmar, kit erdekel. Es ez csak egy nagyon mindennapi pelda.
Spock:Defensive manufacturing:
If it is a medical equipment, any given patient
has the RIGHT to anticipate perfect and flawless performance. If it is not
perfect and not flawless, the manufacturer will be found responsible.
The reaction was quite obvious. All of these companies began to spend
more and more money, not only on improving a product, but to make it
litigation proof.
These developments did NOT add any quality improvement to the product.
FR2 komment: De adtak.
De en most megyek aludni, ezt mar nem fogom kifejteni.