Kaptam egy receptet valakitől, felteszem ide, hátha kipróbáljátok:
"
Kenyérsütés (Kalapos István módra)
300-300 gr teljes kiőrlésű és finom rozsliszt,
350 ml kéz meleg víz,
2 mokkáskanál búzasikér,
2 evőkanál édes tejsavó por,
1 evőkanál tökmag olaj, vagy étolaj
2 evőkanálnyi sütőmargarin,
3 púpos mokkáskanál só, 1 csomag (oetker) élesztőpor 3 mokkáskanál házi kenyér fűszer keverék.
A kétféle lisztet és a búzasikérrel és a tejsavó porral összekeverjük. A meleg vizet a sütőgép tartójába öntjük, rámerjük a lisztkeveréket, ráöntjük a tökmagolajat és a liszt tetejére 4 kis mélyedést csinálunk. A mélyedésben külön-külön helyezzük el a következő sorrendben: a cukrot, az élesztőt, a sót és a fűszerkeveréket (köménymag, édeskömény őrölt keveréke).
Az egész anyag tetejére daraboljuk a margarint. A sütőgépet a kisebb adagú és erősebb sütésű fokozatra állítva elindítjuk.
A program befejezése után a friss kenyeret minél előbb vegyük ki a gépből és 3-4 réteg konyharuhába burkolva szabad levegőn hagyjuk kihűlni.( Vigyázat, mert a konyharuhát a tökmag olaj foltokban átitatja!)
(Az édes tejsavóport és a búzasikért gyógynövény üzletekben lehet beszerezni.)
"
Én most a SAF instant élesztővel próbálkoztam, de megint kudarc lett
Megdagadt a tészta, aztán sütés közben összeesett
Mivel kevés a sikerélmény nem sütök olyan sűrűn
Viszont kipróbálnám kovásszal is, élesztő helyett, bár még pontosan azt sem tudom mi a kovász
Csinált már valaki gépben kovászos kenyeret?