Először tisztázzuk, hogy a lélek szavunk egy többjelentésű szó (mint pl. nyelv, narancs, fekete).
1. Keresztény lélekfogalom:
Az anyagi világ vizsgálható jelenségein kívül eső valami, amely - az emberek esetén - mindenképpen testhez kötődik, anélkül nem létezik. Leginkább az agytevékenységünk ÉN tudatával áll kapcsolatban. Az a lelkünk, amitől én ÉN vagyok, a tetteink, a döntéseink. A halálunk pillanatában új - nem evilági - testet kap. A halott már csak egy anyagi test lélek nélkül. Ez a fajta lélek NEM vándorol!
2. Keleti (buddhista) lélekfogalom.
Ez a fajta lélek nem csak az embernek, hanem minden dolognak van. Ez az ami "vándorol". Leginkább a létezés szóval kapcsolható össze. Minden ami VAN annak ez a "VAN-ás" a lelke. A buddhista filozófai szerint arra kell törekednünk, hogy a lelkünk megszünjön létezni, azaz ne legyen ez a "vanás", az ő kifejezésükkel: "nirvánába kerüljön". Ekkor megszünik ennek a léleknek az örök körforgása, vándorlása.
3. Pszichológiai lélekfogalom:
Az orvostudomány szintén kisajátította ezt a szót az agytevékenység kutatásaiban. Leginkább a számítógépekben lévő szoftverrel (programmok) párhuzamosan értelmezhető dolog, mely veleszületett (ösztönös) és tanult cselekvésmintákat (attitűd) határoz meg.
Bár cselekvéseinket sok esetben a pszichológiai lélek határozza meg (egyes személyeknél kizárólag), ám a keresztény "szabad akarat" fogalom alapján a keresztény-lélek befolyásolhatja a döntéseinket:
Egy adott esetben gyakran többféleképpen dönthetünk. A döntéseink lehetnek számunkra kedvező (kellemes) kimenetelűek, vagy kellemetlenek, ám erkölcsileg mégis a keresztény-lélek számára kedvezőek. A szabad akarat szerint dönthetek az utóbbi mellett is. Ezt pl. egy állat nem tudja megtenni, mivel ő nem rendelkezik ezzel a lélekkel.
A hit is egy döntés, amikor - szabad akaratból - az Isten létezése mellet döntök, és életemet e döntésnek megfelelően rendezem be, szabad akaratommal igyekszem az erkölcsileg jó oldalt választani. Ez esetben - ha mérőeszközök segítségével nem is - de megfigyelhető a keresztény-lélek hatása.