Cirfandlia
2009.10.17
|
|
0 0
6202
|
Az erjedés relatíve gyorsan végbement (szept. végi szüret - decemberben már nem mozgott - ha jól emlékszem mert ez 2002ben volt) utána még 4-5 hónapot volt hordóban (1 hektós - de azóta erjesztettem gönciben, tavaly szerednyeiben is). Ezt a "hallomásból ajánlott minimális fahordós érlelési idő 2 év" nagyon félreértheted, mert tv. szerint az aszúknak kell min. 2 évet hordóban tölteni a tokaji száraz borra nincs ilyen korlát. Én megkérdeznék a helyedben másokat is, vagy kóstolnám a sajátot és ha jónak tűnik már minek tovább ászkolni (agyonoxidálni). Ezt régebben azoknál a bizonyos "ó- furmintoknál" csinálták, amik olyan pocsék alapanyagból készültek hogy ihatatlanul savasak voltak és csak javítás (cukor) és hosszú érlelés után kerekedtek ihatóbbá, de addigra -sztem- pocsék sherrys jellegük lett mindenféle elsődleges gyümölcskaraktert mellőzve. De a te anyagod nem ilyen a 22, 25 mm-al kár azt szerintem ennyire elhordózni.... |
Előzmény: etilalkohol (6191)
|
|