Cirfandlia Creative Commons License 2009.10.17 0 0 6202
Az erjedés relatíve gyorsan végbement (szept. végi szüret - decemberben már nem mozgott - ha jól emlékszem mert ez 2002ben volt) utána még 4-5 hónapot volt hordóban (1 hektós - de azóta erjesztettem gönciben, tavaly szerednyeiben is).
Ezt a "hallomásból ajánlott minimális fahordós érlelési idő 2 év" nagyon félreértheted, mert tv. szerint az aszúknak kell min. 2 évet hordóban tölteni a tokaji száraz borra nincs ilyen korlát. Én megkérdeznék a helyedben másokat is, vagy kóstolnám a sajátot és ha jónak tűnik már minek tovább ászkolni (agyonoxidálni).
Ezt régebben azoknál a bizonyos "ó- furmintoknál" csinálták, amik olyan pocsék alapanyagból készültek hogy ihatatlanul savasak voltak és csak javítás (cukor) és hosszú érlelés után kerekedtek ihatóbbá, de addigra -sztem- pocsék sherrys jellegük lett mindenféle elsődleges gyümölcskaraktert mellőzve. De a te anyagod nem ilyen a 22, 25 mm-al kár azt szerintem ennyire elhordózni....
Előzmény: etilalkohol (6191)