GLEVENTE
2009.10.16
|
|
0 0
6194
|
Előrebocsátom, hogy sem tokaji, sem szakértő nem vagyok. Az édes bor eltarthatóságát több dolog is befolyásolja: pl. cukortartalom, alkoholtartalom, pince hőmérséklete. Tartósítja a bort a tömény cukor: tokaji borászoktól hallottam, hogy a természetes édes bor stabil marad kb. 150 g/l cukortartalom illetve afölött. Ez hihetőnek tűnik, jó példa erre az eszencia, mivel nem erjed ki sohasem teljesen szárazra. A másik tartósító az alkohol, egyes külföldi borvidékeken, de régebben itthon is szokás volt avinálni, azaz alkohol hozzáadásával erősíteni a bort. A harmadik tényező, ami a bor erjedését elidíthatja, az élesztők számára megfelelő hőmérséklet, ami tavasszal és nyáron állhat elő. Bár sok tokaji pincét ismerve, a pince hőmérsékletének emelkedését sokkal inkább el tudnám képzelni egy földbe ásott, mondjuk alföldi pince esetében. Tehát az édes szamorodni "kiegyenesedése" nem zajlik le automatikusan, ahoz több tényező együttese kell.
Egyetértek a korábban szólókkal, ha száraz bor a célod, akkor sztem elég a bor meglévő cukorfoka, azt már nem szükséges tovább emelni. |
Előzmény: etilalkohol (6187)
|
|