Sziasztok!
Szeretnék kérni tőletek egy kis segítséget! Nagyjából átlapozgattam a fórumot - különös tekintettel az utóbbi idők hozzászólásait illetően. Ezek alapján bízom benne, ami nekem nehézséget okoz, itt Ti simán megválaszoljátok! :)
A kérdés nem teljesen idevág, de talán valamennyire!!!!
Az alaphelyzet a következő:
Van egy olyan rendszer, amit ORC-nek (Organic Rankine Cycle) becéznek, részletesebb info
itt olvasható róla , illetve beteszek egy sematikus ábrát is, hogy könnyen érthető legyen. A lényeg: a gőzturbinához hasonló rendszert kell elképzelni, ahol nem vízgőz a munkaközeg, hanem más, szerves fluid anyag, ami kisebb hőfokon válik gőzállapotúvá (60-90°C) de lényegében ugyanazt a folyamatot láthatjuk, mint a vizes társánál...
Egy ilyen rendszert szeretnék összehozni otthon, egyedül a turbina részegysége kérdéses még, milyen megoldású legyen... több versenyző is akad - ezek egy része megvalósított dolog is, nem csak elmélet - ilyenek pl. a Tesla turbina, a Scroll expander... illletve a hagyományos értelemben vett turbina (axiális, radiális) ...
Ami nekem fontos lenne, az a következő: olyan egységet szeretnék találni, ami eléggé hatékony, és ami még fontosabb, valamilyen más területen szériagyártmányként elérhető - még ha valamit át is kell rajta alakítani... vagyis ne legyen teljesen egyedi tervezés, kivitelezés...
Van itt egy kép, amin egy gyári, sok 10 kw-os egység turbinája látható, de van a neten több is, amin kisebbek...
Kérdésem az lenne: szerintetek hol találhatnék ehhez használható turbinát (gondolok itt pl. akár a turbófeltöltőre, de bármi másra is, ami jó lehetne nekem)?
Hogy pontosítsak: a max. nyomása a rendszernek olyan 20-30 bar között várható, vagy kevesebb picit, a max. hőfok olyan 100°C körül... a méretezése pedig olyan, hogy a cél egy kb. 1-2-3 kWe teljesítményű generátor meghajtása lenne, vagy ami még hasznos lehet, hogy a rendelkezése álló hőteljesítmény olyan 20kw... Ha más jellegű infóra lenne szükség, igyekszem kideríteni, kiszámolni...
lőre is köszönöm az ötleteket, tippeket, javaslatokat, sokat segítene, ha pár ténylegesen hozzáértő ember tudna tanácsot adni a projektnek ebben a részében!