csaba08 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 521
Sziasztok,

Banán ügyileg érdekes infóval szolgálhatok.
Jómagam is rabja vagyok a banánoknak, magokkal próbálkozom a beszerezhető összes félével több-kevesebb sikerrel.
1 hónapja jöttem haza Teneriféről, és mint tudjuk Tenerife a banán export egyik nagy alakja. Rengeteg banánültetvénynél jártam, nagyon gyönyörűek voltak, hoztam is haza gyökeres élő növényt. Ha jól tudom Tenerifén a "Musa nana" az exportra szánt banán.

És az infó, amit kint gyűjtöttem:

Tenerifén elkezdték kiírtani a banánültetvényeket, mert rájöttek, hogy a világ legdrágább növényéről van szó! Oly annyira, hogy idén már az Európai Uniótól kaptak segélyt az ültetvények fenntartásához.

Infó a növényről: Van belőle "fiú" és "lány" növény is. De igazán csak banán növényt tudsz vásárolni. Ezt elülteted és nő-növöget a növényed. És elkezdenek jönni az oldalhajtások! Na ezeket nem szabad levágni, mert az egyik lesz a "fiú" a másik a "lány". Hogy melyik melyik, azt csak a termésből tudni meg! Mert mindegyik hoz termést! Az exportra a "lány" növény termései kerülnek, ezeken a banánokon nagyobbak, szebbek a banánfürtök, a termés is finomabb, nagyobb.
A "fiú" növényen sokkal kisebb fürtök lesznek, termésük kisebb, ízük fanyarabb.
Gondoltátok volna?
Minden banán növény 18 hónapig él. 9 hónak alatt éri el azt a nagyságot, kort, amikor megjelenik rajta a "virág" és az első kis banánka, és újabb 9 hónap telik el a szüretig, még beérnek a banánfürtök. Ezután a "banánfát" tőben kivágják, mert ha nem vágják ki, akkor az a fa már sohasem hoz többet virágot. Viszont azzal hogy tőben elvágják a fát újabb sarjak fejlődését segítik elő és indul az egész folyamat előröl. Még valami, amikor a virágnyúlványon már nem jelenik meg több termés, a virágnyúlványt is levágják az utolsó termés alatt, mert különben elveszi a "fától" az erőt a banánfürt beérleléséhez.

No, így zajlik Tenerifén a banántermesztés. :)) Legalább is Nekünk ezt az infót atták a banánültetvényeken.

Üdv: Csabi
Előzmény: A77 (518)