Szombaton (az eheti téli időjárás előtt) leszedtem én is a kis háztájit; Mecsekoldal Cirfandli szőlőfajta. Ahogy vártam –ill. még annál is jobban – borzasztó kevés lett, a tavalyi 250 l után alig érjük el a 1 hektót a ~ 210 termő tőkéről.
Ez a jég, az elmúlt 3 hónap szárazsága, és a idei éven igen mostohán mutatkozó (értsd kevés) fürtök együttes eredménye.
A mustfok,22.3 MM, sav az első durva mérés szerint 6,5 - 7 környékén, töppedés nem volt túl sok, de ilyen egységesen egészséges, pirosra színeződött fürtöket még nem láttam a 12 év alatt.
A kis mennyiség miatt acélban erjesztek, csak természetes tápanyagot (elhalt élesztők sejtfala) kap, semmi egyebet – a cefrét is igen minimálisan kéneztem csak az egy napos áztatás során.
És ígértem, hogy beírom az ezévi teljes növényvédelmet:
0. 04.15. tavaszi lemosó olajos kén+réz
1. 05.20 Thiovit
2. 06.14. Folpan + Thiovit (rá 36 órára a brutális jégverés, ezért megismételve:)
3. 06.17. Folpan + Rézoxiklorid a sérülések lezárása miatt gondoltuk a dupla védelmet
4. 07.03. Folpan + Thiovit
5. 07.19. Thiovit
+1 08.10. Teldor fürtzónára botritisz ellen
tudom, hogy furcsa egyeseknek a kevés kezelés- de felénk rendkívüli év volt, sztem kevés növényvédelmi problémával, annál több időjárási extremitással. (két hosszú száraz meleg periódus közé ékelődött egy hónap monszun)