.ETNA. Creative Commons License 2009.10.09 0 0 324
Én a rozslisztnél úgy szoktam, hogy kb. kétharmad fehér liszt és egyharmad rozsliszt. De tul.képpen azt már másképpen is variálhatok, például felesben..., vagy csak a teljes kiőrlésű rozslisztből, de akkor tudod kell még hozzá a kis víz, ahogy írtam a receptnél, a lényeg, hogy az összes liszt mennyisége egyezzen a receptben megadottal.

Igen a teljes kiőrlésűnél sűrűbb a kenyér, talán ilyenkor érdemesebb friss élesztőt használni, hogy valamivel "könnyebb" legyen. Ha szép cipó formája van és az íze is jó, akkor nem baj, ha nem lesz "óriási".

Egyébként a bolti kenyereknél nézd majd egyszer meg, hogy a hűha de egészséges barna kenyerekben, amiket egy vagyonért (szinte arany árban) árulnak, mi minden van. Hát meg fogsz lepődni, állományjavító, meg mindenféle tartósítószer meg stb.stb.

Az, amit otthon sütsz mindig is sokkal egészségesebb lesz, mint a bolti, hiszen kizárólag természetes dolgok vannak benne: olaj, liszt, víz, só és cukor .. slussz-passz. Ja és nem is tudom írtam-e, hogy cukor/barna cukor helyett mézet is szoktam használni (persze a fűszeres kenyerekbe jobb a barna cukor), egy ismerőstől szoktuk venni, mert ez tuti igazi méz, a bolti pedig... hát ki tudja:-))
Előzmény: miki_ng (323)