"Ezt most azért nem értem, mert Octavia 2-ből 2-2,5 milláért 5 éveset már kapok 2.0PD-TDI -t méghozzá 80-100.000km -el..."
Ebben a mondatban a 80-100.000km erősen sántít! Komolyan azt hiszed, hogy a dízelek 5 évesen csak ennyit futnak???
Dízelt az vesz, aki minimum 30ezret megy évente, de inkább többet. Általában már 3 évesen elérik a 100.000 lefutott km-t. Ezzel nincs is gond, mert, ha megkapja az előírt szervízeket, akkor hosszú életű a kocsi. (De ez mindegyikre igaz, ontopic autók közül.)
Ha látsz egy ilyen keveset mutató Octavia dízel km számlálót, akkor az esetek 99,9%-ban vagy photoshop, vagy egyéb bűvészkedés van a dolog körül. Egro, felejtős a kocsi, mert innen kezdve nem ismered a kocsi előéletét.
Benzinesből már jobb a választék ilyen téren, gázt beszerelve meg lehet nyomni lefelé az üzemanyagra fordított költségeket. Az általad említett összegért egy tisztessége, leinformálható Octaviat lehet venni, de az nem lesz dízel.
A PD TDI motorokról nincs tapasztalatom, nekem sima TDI van (igaz a 110LE-s változat), ezzel - kopp-kopp-kopp - semmi bajom. Olajfogyasztása két csere között gyakorlatilag 0, mire után kéne tölteni, addigra jön a 15.000km-es csere. Egyszer köhögött út közben, mert az üzemangyag szivattyút árammal ellátó (Bosch, hogy a fene vinné el őket újabban!) relé beadta a kulcsot. Szerencsére kiderült, hogy csak forrasztani nem tudtak a gyárban, idehaza szépen átforrasztottam benne mndent, és azóta ezzel sincs baj.