gmarc Creative Commons License 2009.10.03 0 0 116

Idén vonattal keresztül-kasul beutaztam Boszniát.

A személyi igazolvány-kérdésről annyit, hogy semmiféle probléma nincs, mindenhol (csak "Istenhátamögötti" átkelőkön mentem át:) gond nélkül átjutottam: Bihaćnál busszal, Metković/Čapljinánál vonattal, és Brčko/Drenovcinál szintén vonattal. Ismerik, elfogadják, nem akadékoskodnak (személyes megjegyzés: Bosznia sok tekintetben európaibb, mint Magyarország!).

Ami a lerombolt házakat illeti: a Boszniai Szerb Köztársaságot 1992-ben kiáltották ki, amely jórészt Bosznia északi és keleti részét, valamint a horvátországi Krajinát foglalta magába (senki sem ismerte el Szerbián kívül). A szerbek ezen országrészbe tömegesen menekültek illetve telepedtek be a többi bosnyák vidékről, illetve eleve azon a vidéken éltek, így rombolni nem nagyon "kellett". A középső és délnyugati részeken viszont nagy etnikai tisztogatások voltak, bosnyákok és horvátok menekültek el ezerszámra a szerb JNA elől, akik persze felégették a házaikat. A bosnyákok nagyrészt nem tértek vissza, a horvátok pedig Horvátországban telepedtek le. Viszont a horvátok és a bosnyákok is tisztogatták a szerb lakosságot kifelé a középső részekről, mikor az ő kezükön volt, így ott sokkal több elhagyott ház van.

Bár mindegyik oldal követett el súlyos háborús bűntetteket, objektíven nézve a boszniai szerb hadsereg követte el tömegében és súlyában a legtöbbet.

Amúgy Bosznia csodálatos ország, most hogy a vidéket is jobban megismertem, még inkább ajánlom mindenkinek! (2 éve Szarajevó, Mostar, idén Mostar, Szarajevó, Visoko, Jajce, Bihać, Tuzla volt az útvonalam).

Előzmény: Rudolf János (115)