Sziasztok ászok!
Szerbiából jelentkezek, egyelõre még csak az információgyûjtés fázisában vagyok és a számítógépen mosom az aranyat. Nagyon érdekel a téma, mivel foglalkoztat a gondolat, hogy idõvel a gyakorlatban is megpróbáljam.
Sajnos, itt nálunk nem lehet a fórumban említett könyveket megszerezni, így csak a neten található cikkeket olvasgatom. Ezen fórum az egyik legnagyobb információforrásom. Elejétõl fogva végig is olvastam, azonban bizonyos alapvetõ dolgokkal még így sem vagyok egészen tisztában...
De most nem ezért írok, hanem mert már többször is elhangzott az aranymosás engedélyhez való kötöttségének kérdése. Ezt találtam:
A kézi erővel folytatott aranymosás nem tartozik a bányászati törvény hatálya alá, azaz jegyzői engedéllyel bárki szerencsét próbálhat a magyar folyópartokon - erősíti meg lapunknak Szabados Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke. Nagyon vékony mezsgye választja el azonban a "gépi" és a "kézi" erőt: ha valaki belábal a Dunába egy tállal a kezében, azt a saját örömére valóban megteheti. Ha azonban markolóval emelik ki az iszapot, dízelmotor mozgatja a rázószitát, akkor már járadékköteles, engedélyekhez kötött tevékenységről van szó.
Nehéz megvonni a határt a tevékenységek között, hiszen ha szigorúan vesszük, már egy lejtő és egy egyszerű emelő kialakítása is egyfajta primitív gépnek számít. Aranybánya jelenleg nem működik Magyarországon, de több kutatás is folyik az ásványkincsek felmérésére. A hazai vizek potenciálja gyenge, a napjainkban folyó munka nem is a folyókban, hanem a kemény kőzetben fellelhető nemesfémekre fókuszál. A Lahóca völgyében például a szakemberek már feltártak egy lelőhelyet, a kitermelés azonban nem kezdődött meg.
A kérdéseimet majd egy másik alkalommal teszem fel.
Most még csak annyit, hogy ha netán valaki rendelne pan-t, akkor nekem is kellene egy. Habár innen legálisan nem tudok külföldre fizetni, de valahogy csak megoldanánk ;)
Addig is mindenkinek sok szerencsét!