Szkapi!
Mikor ültetted szabadföldbe?
A kései kiültetés, nem kellő vízellátás, vagy a csigák nagyobb foku levélrágása -amikor még kisebb a növény -, vagy kertibolha levélnedvszívása okozhat beérés késést.
A bolhák jelenlétét csak akkor érzékeled amikor már sokan vannak és akár a zizzenő mozgásra az ugrásukkal hangot adnak. Ők nem ülnek meg a leveleken ezért nemis tudható, hogy vannak. A levélnedvek kiszívásával kárósitják a növényeket. Igazán nem finnyásak, minden növény számottarthat érdeklődésükre. De többnyire az eper, saláták, mézvirág, karalábé és a káposztafélék a kedveltek nekik.
Én így tapasztaltam.
Bár én nem ások, nem kapálok és nem permetezek, de a mézvirágot nagyon szeretem, és Őt éppenséggel a bolhák miatt az úgynevezett Decis szerrel, háztartási szórófejes flakkonból kell permezetnem.
Érdekes módon eddig soha nem találkoztam pajzstetüvel, csak a mult héten láttam a cirtomfán 2 levelén. Az tudom a pajzstetüről, hogy nagyon szívos tud lenni, ezért aztán jobb híján szintén a Decis szerrel fújtam le. másnap már semmi nem volt a leveleken.
A citromfám klb 2 m magas már, nemis gondoltam lakókra. Pajzstetüről inkább a Leanderrel kapcsolatosan szoktak panszkodni.
Írhatnák tenyészidő kitolódást is, de ez nem igaz a késebbi szabadföldi kiültetésre.